Salariul pe care îl poate avea o menajeră, bonă sau îngrijitoare în Italia conform CCNL

Familiile italiene care necesită un ajutor în gospodărie se pot baza pe serviciile oferite de un lucrător casnic care, de cele mai multe ori, acordă asistență persoanelor în vârstă, celor cu dizabilități, sau care suferă de o anumită patologie, se ocupă de curățenia locuințelor sau au grijă de copiii familiilor respective.

Un ajutor casnic care trebuie să fie înregistrat cu un contract de muncă și plătit corespunzător normelor în vigoare, ținând cont de dispozițiile CCNL (Contractul Colectiv Național de Muncă), reamintește Il Tabloid.

Angajarea unui lucrător casnic trebuie să fie întotdeauna reglementată cu un contract. Lucrul la negru este pedepsit de lege, iar angajatorul și angajatul nu pot accepta un salariu mai mic decât cel stabilit de CCNL. Dacă salariul angajatului este mai mic decât prevederile CCNL, contractul de muncă este oricum valabil, dar la sfârșitul raportului de muncă lucrătorul poate cere diferența care i s-ar fi cuvenit.

Salariul pentru lucrătorii casnici: Cum se calculează?

  • Lucrătorii casnici care lucrează cel puțin 8 ore în fiecare zi: salariul variază de la 5,32 euro la 8 euro pe oră în funcție de nivelul de încadrare;
  • Lucrătorii casnici care lucrează cu normă parțială (part-time) timp de maxim 4 ore pe zi: salariul variază de la 7 euro la 9 pe oră;
  • Îngrijitorii ce conviețuiesc cu persoanele asistate, disponibili practic la fiecare oră din zi, se angajează cu un salariu lunar cuprins între 733,33 euro și 1.350,88 euro. Evident, în această situație, sunt incluse cheltuielile de mâncare și cazare.

Pe lângă salariu lunar, ce alte drepturi bănești mai au lucrătorii casnici?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă salariu, angajatorul privat trebuie să plătească și contribuțiile la Institutul de asigurări sociale INPS, a căror valoare depinde de tipul de contract utilizat pentru angajarea îngrijitorului sau a ajutorului casnic.

De asemenea, absolut toți lucrătorii, indiferent de contractul încheiat, trebuie să primească de la angajator al 13-lea salariu, plata pentru perioada de concediu, pentru zilele libere prin lege și în momentul încheierii raportului de muncă, lichidarea (TFR).

În ce privește liberele, lucrătorii casnici au dreptul la o lună plătită pentru fiecare an de muncă, plus o zi și jumătate pe săptămână. Pentru îngrijitorii care locuiesc împreună cu persoanele asistate, este recunoscut dreptul la 2 ore libere în fiecare zi.

Sursa: Collaboratrice domestica, quanto va pagata in media?

V-ar mai putea interesa: