Salvini asigură că Italia nu doreşte să iasă din UE: „Dorim să o schimbăm, nu să o abandonăm”

Vicepremierul italian Matteo Salvini a insistat vineri, 15 februarie, că ţara sa nu are intenţia să părăsească Uniunea Europeană (UE), ci să o schimbe. Reacţia survine după ce un important membru al partidului său, Liga, a sugerat ca Italia să iasă din UE dacă nu va reuşi să schimbe regulile de funcţionare ale blocului comunitar despre care a spus să sunt „croite” special pentru interesele Germaniei, informează ANSA.

„Nu avem nicio intenţie să ieşim din UE, dorim să o schimbăm, nu să o abandonăm”, a semnalat Salvini într-o notă adresată presei, după ce însuşi preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a cerut clarificări în urma unei declaraţii a consilierului vicepremierului Salvini pe probleme economice şi preşedinte al comitetului de buget din camera inferioară a parlamentului de la Roma, Claudio Borghi.

„Fie vom reuşi să schimbăm Uniunea Europeană, fie va trebui să o părăsim”, a spus acesta din urmă la o conferinţă la Milano.

Claudio Borghi a descris alegerile europene din luna mai drept „ultima şansă” de a schimba politicile europene, care în opinia sa au fost „special croite pentru Germania” şi sunt „toxice” pentru Italia. De pildă, a explicat el, UE ar trebui să se concentreze mai degrabă pe „şomaj zero” decât pe deficite publice zero.

După aceste declaraţii ale lui Claudio Borghi, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a cerut guvernului din ţara sa „să spună clar dacă doreşte să iasă din zona euro şi din UE”. „Prea multă ambiguitate şi declaraţii hazardate fac numai rău Italiei şi italienilor” a scris el pe reţelele de socializare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20