Sărbătoare românească în Italia: Ia, tradiție, simbol, identitate

Tradițiile și portul popular românesc vor fi sărbătorite în Italia în cadrul unui eveniment de anvergură, la care vor participa și oficialități importante din Peninsulă. Muzică din Bucovina, Vrancea și Mureș, expoziție de port popular, șezătoare cu meșteri români veniți special din țară, laboratoare pentru copii, conferință și lansare de carte cu invitați din mediul academic românesc – iată doar câteva din punctele programului bogat al evenimentului intitulat „IA, SIMBOL, TRADIȚIE, IDENTITATE”, care se va desfășura timp de 3 zile (24-25-26 iunie 2022) la Pavona, lângă Roma. Românii care au cămăși tradiționale, din orice parte a țării, sunt invitați să le aducă sau să le poarte!

Sărbătoarea românească este organizată de Asociația Villaggio Romeno (Italia) și Asociația culturală Româno-italiană PROPATRIA, Odv din Roma (Italia) în colaborare cu Asociația PropatriaVOX din Focșani. Proiectul este realizat în colaborare și sub patronajul Ambasadei României în Italia cu finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Așa cum bine știm, 24 iunie este ziua în care toată lumea se conectează cu IA, cu tradiția, cu identitatea, cu rădăcinile. Este o zi mult așteptată, mai ales de românii din diaspora, cei care, prin „ie”, se reîntorc la rădăcinile lor.

Dacă IA românească ar putea să povestească, într-un dulce grai românesc, am putea afla o fascinantă poveste a unui neam și a unui pământ aflate într-o strânsă comuniune. Ar putea să ne povestească despre bine și frumos, despre armonie și perfecțiune, despre legătura dintre cer și pământ, despre nemurire. Și nu numai! Felul în care IA românească a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o și pe care îl înfrumuseţează, făcându-l unic între popoarele lumii.

În cadrul conferinței de deschidere, care va avea loc pe data de 24 iunie la ora 16:00, Dr. Adina Hulubaș va face o prezentare riguroasă și expresivă a acestui simbol identitar românesc, „Cămășa cu altiță”. Concomitent va avea loc și lansarea volumului „IA românească, veșmânt, strai, podoabă”, autor Prof. Dr. Ion Cherciu, prezent la eveniment.
Va urma Ansamblul Folcloric profesionist „Țara Vrancei”, condus de Maria Costin Murgoci, care reprezintă cea mai importantă instituție de folclor a acestui ținut, încărcat de legendă și istorie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La sărbătoare vor participa, alături de reprezentații misiunii diplomatice de la Roma, primarul orașului Albano Laziale Massimiliano Borelli și primarul orașului Castel Gandolfo, Alberto De Angelis.

Iată PROGRAMUL COMPLET al celor trei zile:

  • 24-26.06.2022 Expoziție etnografică de port popular românesc;
  • 24.06.2022 – ora 16:00 – Conferință de deschidere și lansarea în Italia a volumului „IA românească, veștmânt, strai, podoabă”, autor Prof. Dr. Ion Cherciu. Invitați speciali, Dr. Adina Hulubaș, etnolog și cercetător în cadrul Academiei Române, filiala Iaşi, şi Prof.dr. Ion Cherciu, etnolog. La deschidere vor participa reprezentanți ai misiunii diplomatice și ai administrației orașului Albano Laziale;
  • 24.06.2022 – ora 18:00 – Șezătoare populară cu participarea meșterilor populari din județele Vrancea și Mureș si a interpreților de muzică populară Mihaela și Ciprian Istrate din județul Mureș împreună cu Andra și Laura Olteanu din Bucovina;
  • 25.06.2022 – ora 10:00-12:00 – Șezătoarea copiilor. La eveniment vor participa ES Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia și Primarul orașului Albano Laziale, Massimiliano Borelli;
  • 26.06.2022 – ora 16:00-19:00 Spectacolul muzical coregrafic susținut de artiștii Ansamblului folcloric profesionist „Țara Vrancei” din Focșani.