Sărbătoarea Iei la Torino. Tradițiile, portul și folclorul românesc, comori inestimabile

„Tradiţiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului”- aceasta a fost deviza de la care s-a plecat cu 3 ani în urmă, atunci când a fost organizată pentru prima dată Ziua Iei, sub denumirea sugestivă de Sărbătoarea Iei la Torino, având ca scop atât punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc material și imaterial cât și cultivarea sentimentelor de respect pentru valorile naționale, prin promovarea acestora în cadrul unor evenimente cultural artistice.

Ziua de 24 iunie a fost declarată la nivel mondial ca fiind Ziua Univerasală a Iei, după ce „Cămașa cu altiță” (ia românească) a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2015, ea fiind sărbătorită de către românii de pe tot mapamondul.

Tot pe 24 iunie credincioşii ortodocşi sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezatorul cunoscută în popor și ca „Sânzienele” sau „Drăgaica”, despre care, în folclorul românesc se spune că sunt „zâne” din categoria ielelor, cu statut oarecum incert, probabil foste preotese ale vreunei zeităţi dacice care trăiesc singuratice prin păduri, având o mare forţă de seducţie. Ele nu fac rău oamenilor decât dacă sunt surprinse în Noaptea de Sânziene, când dansează prin poieni sau pe malul râurilor, goale sau acoperite de valuri transparente. Bărbaţii care le-ar zări în astfel de momente, spun tradiţiile, ar rămâne pociţi fizic pentru toată viaţa.

Duminică, 23 iunie 2019, la Torino a avut loc a treia ediție a evenimentului „Sărbătoarea Iei”, organizat de Gabriela Avram, membră a asociației Maria Tănase din Torino în colaborare cu Grupul Româncuțele al bisericii Sfânta Parascheva din aceeași localitate.

Sărbătoarea iei la Torino. Foto: Mihai Bursuc

După prima editie care a strălucit prin varietatea programului și a invitaților din România, rapsodul Ion Crețeanu și solista Carmen Budulan, membră a Ansamblului Profesionist Doina Oltului, în cea de-a doua ediție s-au adus pe scenă tradițiile și obiceiurile unei nunți din Oltenia. Programul artistic de anul acesta a debutat cu un moment de obiceiuri si tradiții, cântece și dansuri dedicate sânzienelor, protagoniste fiind fetele din Grupul Româncuțele împreună cu cea care a semnat scenografia și anume Gabriela Avram.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sărbătoarea iei lla Torino. Foto: Mihai Bursuc

În cea de-a doua parte a spectacolului au fost amintite câteva din creațiile lui Anton Pann în interpretarea soliștilor: Mihaela Laza, Aurora Pală, Maria Magdalena Cîrstea și a grupului Româncuțele, acompaniați la cobză de Iurie Secu. Programul a fost prezentat de inegalabila Aurora Pală. La înălțime, ca de fiecare dată, a fost expoziția de costume populare din mai multe zone ale țării din colecțiile Gabrielei Avram, Elena Mandici și Mari Cernescu (cunoscută în comunitatea din Torino și nu numai prin faptul că își coase singură iile și nu oricum, ci cu modele tradiționale așa cum o făceau străbunicile noastre odată).

Sărbătoarea iei la Torino. Foto: Mihai Bursuc

Evenimentul a căpătat notă de valoare și prin prezența invitatului de onoare din România, scriitorul Ion Țoanță.

Sărbătoarea iei la Torino, invitat scriitorul Ion Țoanță. Foto: Mihai Bursuc

A consemnat pentru publicația noastră, Mihai Bursuc, fotograf român la Torino.

Distribuie acest articol