Sardegna, două femei românce se vor căsători în Italia: „Sperăm că și în România se va face acest pas spre civilizație cât mai curând posibil”

O poveste de iubire, de curaj, de asumare a ceea ce ești și a ceea ce vrei mai bun pentru tine. Asta transmite gestul a două femei românce din Italia care au decis, departe de o Românie tradiționalistă care stigmatizează și îi arată cu degetul pe cei care au curajul să iubească pe cine vor dar îi protejează pe bărbații care își ucid în bătaie nevestele, să se căsătorească, să își oficializeze relația și să întemeieze împreună o familie.

De-a lungul ultimilor zece ani, viețile celor două femei românce s-au desfășurat între Nuoro, unde Liliana Crăciun în vârstă de 50 de ani și-a găsit locul de muncă și Sassari, orașul în care Ramona Dinescu, 42 de ani, este asistentă medicală.

Liliana Crăciun și Ramona Dinescu

Liliana și Ramona se vor căsători la Nuoro, în Sardegna, iar primarul Andrea Soddu va oficia personal ceremonia.

Acesta va fi primul cuplu lesbian care se va bucura de o căsătorie civilă în municipalitatea din Nuoro. Lili și Ramona vor spune „da” în fața primului cetățean al localității, Andrea Soddu. Și vor face acest lucru cât mai curând posibil, când ritmul frenetic al vieții lor le va permite să se întoarcă în România pentru a obține toate documentele necesare. Și pentru a pune pecete pe o poveste de dragoste care durează de ani de zile.

„Suntem foarte bucuroase că putem în sfârșit să facem acest pas, suntem împreună de cincisprezece ani. Am așteptat mult timp această lege care permite căsătoria cuplurilor homosexuale și în sfârșit, iată-ne aici. Eu, în luna iulie, m-am întors acasă și am făcut toate actele, lipsesc doar documentele Ramonei”, spune Liliana cu lacrimi de emoție în ochi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sperăm că și în România se vor decide să facă acest pas spre civilizație cât mai curând posibil.”

Sunt două femei românce care au emigrat din țara lor natală în căutarea unui trai mai bun iar povestea lor este similară cu cea a multor străini care și-au încercat norocul în Italia: „Am sosit în Sardegna acum zece ani, întâi a venit partenera mea, Ramona, care a găsit un loc de muncă și a început să lucreze ca asistentă medicală. O lună mai târziu am decis să o urmez și am venit și eu.” Dar cele două nu sunt doar îndrăgostite una de cealaltă ci și de pământul care le-a primit cu brațele deschise: „Aici, în Nuoro, am găsit mulți prieteni. Orașul ăsta a devenit a doua mea casă și aici am decis să ne căsătorim.” Același lucru este valabil și pentru Ramona, care într-o fluentă limbă italiană își declară dragostea pentru insulă și pentru poporul său: „Am fost foarte bine primită aici”, subliniază Ramona.

Lili s-a născut la Brăila, în timp ce partenera sa, Ramona, vine din Transilvania, de la Bistrița. „În țara mea” – spune Lili – „din păcate, nu există încă nicio legislație care să permită căsătoriile homosexuale. Sper că și acolo se vor decide să facă acest pas spre civilizație cât mai curând posibil.”

În așteptarea fericitului eveniment, cele două femei care printre martori au ales-o și pe Cristina Tanco, o sindicalistă româncă de la CGIL, continuă să lucreze. Liliana este badantă și are grijă de doamna Matilde, o bătrână în vârstă de 91 de ani, iar Ramona lucrează în schimburi într-o unitate sanitară din Ittiri.

„Orice persoană care alege orașul nostru ca să trăiască sau ca să se căsătorească este binevenită”

Aceasta este declarația primarului Soddu care este pregătit să oficieze ceremonia civilă dintre Liliana și Ramona, cel de-al doilea eveniment de acet tip care va fi sărbătorit în primăria sa, după o altă ceremonie homosexuală care a avut loc în sala de reprezentare a Primăriei la 21 decembrie 2016. Cu acea ocazie Andrea Soddu a întâmpinat doi bărbați tineri, Antonio Pino Toschi și Andrea Ticca și i-a unit civil. De acestă dată, va fi rândul a două femei. Românce, îndrăgostite și fericite!

Sursa: La Nuova Sardegna