Satul italian unde mulți locuitori au peste 100 de ani. Care este secretul longevității lor

Rozmarinul este, se pare, secretul unei vieţi mai lungi, într-un mic sat din Italia, scrie Gustarte.ro.

Oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de starea de sănătate exemplară a locuitorilor unei anumite regiuni din Italia.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego împreună cu cei de la Universitatea La Sapienza din Roma au studiat 300 de subiecţi, toţi cu vârsta de peste 100 de ani şi toţi din acelaşi sat italian.

Acciaroli, sat din sud-vestul Italiei, în provincia Salerno, este renumit pentru că aici se înregistrează cea mai scăzută rată a bolilor de inimă sau a sindromului Alzheimer în rândul populaţiei, depăşind cu mult speranţa de viaţă, de 83 de ani, a italienilor.

Este locul unde trăieşte cel mai mare număr de oameni ajunşi la vârsta de 100 de ani sau care au trecut peste această limită.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Localitatea Acciaroli, provincia Salerno

Mai mult de o persoană din 10, din totalul de 700 de locuitori ai satului, are peste 100 de ani.

După ce au petrecut şase luni în zonă, cercetătorii de la Universitatea Sapineza din Roma şi de la Şcoala de Medicină Sandiego au o circulaţie sanguină neobişnuit de bună pentru vârsta lor. Oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge de la mai mult de 80 de persoane şi au descoperit un nivel scăzut de adrenomedulină, un hormon care contribuie la obstrucţionarea circulaţiei sanguine, prin acţiunea asupra vaselor de sânge. În cazul lor, concentraţia de adrenomedulină este similară cu cea a tinerilor de 20-30 de ani.

Oamenii de ştiinţă au găsit hormonul într-o cantitate foarte redusă la subiecţii studiaţi şi acest lucru pare să fie un factor de protecţie important, care ajută la dezvoltarea optimă a microcirculaţiei şi a circulaţiei sanguine capilare.

Cercetătorii nu pot da, încă, o explicaţie clară a motivelor din cauza cărora a apărut acest fenomen, însă, până în prezent, se admite că dieta şi exerciţiul fizic ar fi principalele cauze.

Oamenii din Acciaroli mănâncă peşte prins de ei, carne de iepure şi pui de la animale crescute în curte, ulei de măsline şi fructe şi legume din grădina personală.

Studiul specifică, de asemenea, că locuitorii din satul italian mănâncă rozmarin, cunoscut pentru proprietăţile de îmbunătăţire a funcţiilor cerebrale. De asemenea, se pare că în regiune există diferite varietăţi ale acestui condiment.

Dincolo de alimentaţie, se pare că locuitorii acestei zone au o viaţă sexuală activă, chiar şi la vârstele acestea înaintate, astfel că oamenii de ştiinţă afirmă că şi acesta ar putea fi o cauză a longevităţii.

Distribuie acest articol