Scandal românesc în Parlamentul European pe legile justiției din România

Scandal românesc, ieri, 7 februarie, în plenul Parlamentului European, în timpul dezbaterii despre statul de drept și despre modificările legilor justiţiei. După un debut relativ liniştit, parlamentarii români au ieşit la scenă, aruncându-şi atât acuzaţii reciproce, cât şi la adresa oficialilor europeni. În viitorul apropiat, premierul Viorica Dăncilă, fost europarlamentar, va fi invitată în faţa comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri civile (LIBE) a Parlamentului European, pentu a oferi detalii despre modificările aduse sistemului judiciar din România.

Dezbaterea a fost cerută de grupul parlamentar al Verzilor, al cărui lider s-a declarat îngrijorat de protestele care au implicat sute de mii de români.

În deschiderea discuţiilor, comisarul european pentru Justiţiei, Vera Jourova, a afirmat că „românii au ieșit în stradă pentru a-și exprima opoziția față de modificări, care ar putea slăbi măsurile de combaterea a corupției. Comisia împărtășește aceste îngrijorări. Va desfășura o anchetă proprie iar rezultatele vor fi publicate în martie.”

Europarlamentarii români s-au dezlănţuit unii împotriva altora, spunându-și: „hoţi”, „ţară de mâna a doua”, „mincinoşi”

Disputa s-a încins când la pupitru au ajuns europarlamentarii români. Traian Ungureanu, eurodeputat PDL, a acuzat PSD şi guvernul că mint în informaţiile pe care le transmit de la Bruxelles şi că în ţară fac ce vor. „Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. Prima decizia a guvernului a fost să modifice legi pentru infracţiunile liderilor. Modificările propuse fac din procurori anchetatori de mâna a zecea. Întrebat de ce numeşte în guvern politicieni cu probleme penale, un lider PSD a răspuns: ‘Pentru că putem’. Ideea că va fi legată respectarea statului de drept de fondurile europene este greşită, pentru că ar însemna pedepsirea cetatenilor, si nu a guvernului,”a afirmat Ungureanu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În replică, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a acuzat Parlamentul European de implicare în treburile interne ale unui stat membru pe baza unor informaţii neverificate, fără a avea argumente solide atunci când critică. “Nu vreau să cred că vreţi să împiedicaţi un Parlament să legifereze. La Bucuresti avem intentia de a legifera, nici nu am avut o discutia despre modificarea Codurilor penale. Prezumtia de nevinovatie, drepturile si libertățile, nu sunt chestiunile pe care dvs. le garantati? Îngrijorarea dvs nu este justificată, din moment ce nu s-a luat nicio decizie la Bucureşti!” Mai mult, puteți citi pe realitatea.net.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a spus președintelui Klaus Iohannis, la Bruxelles, că, dacă legile justiţiei rămân în forma votată de Parlament, discuţiile privind renunţarea la Mecanismul de Cooperare-Verificare (MCV) şi intrarea României în spaţiul Schengen „se vor purta în alţi termeni”.

Replicile mai multor lideri PSD și ALDE, partidele care susțin aceste modificări au fost extrem de virulente. În general, ținta atacului a fost chiar președintele J. K. Juncker. Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat, marţi, că avertismentele acestuia sunt o ameninţare „ridicolă şi uşor etilică“.

Distribuie acest articol