Scriitoarea Liliana Nechita la „Miercurile literare” de la Academia României din Roma

Miercuri, 19 septembrie 2018, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1) va avea loc lansarea unui nou proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma: „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, proiect ce își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia, precum și operele literare care fac referire la cultura română.

Prima ediție a întâlnirilor literare „I MERCOLEDÌ LETTERARI” o va avea ca protagonistă pe scriitoarea Liliana Nechita, care alături de traducătoarea sa Elena DI LERNIA și de scriitoarea și critica literară Ana Barton, va prezenta volumul Cireșe amare publicat în 2017 la Editura Giuseppe Laterza și volumul Împărăteasa publicat în 2017 la Editura Humanitas (volum aflat în curs de traducere în limba italiană). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Prima ediție a întâlnirilor literare „I MERCOLEDÌ LETTERARI” o va avea ca protagonistă pe scriitoarea Liliana Nechita.

Liliana Nechita (Angheluţă) s-a născut în România în 1968, dar locuieşte şi lucrează în Italia de peste zece ani. În 2013 a primit în România premiul Femeia anului 2013 pentru promovarea şi apărarea drepturilor femeii şi pentru implicarea sa în chestiunile sociale. A participat la campania mediatică Exodul mamelor, realizată cu sprijinul revistei „Avantaje”. Primul său roman, Cireşe amare (Humanitas, 2014), a fost publicat cu un tiraj de peste 20.000 exemplare şi a reprezentat un succes de public, aflându-se acum la cea de-a doua ediţie. Cartea a inspirat un spectacol de teatru şi scenariul unui film în pregătire. Traducerea în limba italiană a cărţii a fost realizată de Elena di Lernia şi a apărut în 2017 la editura Giuseppe Laterza. Este o poveste autobiografică ce prezintă experienţa de imigrare a autoarei în Italia, descrisă ca drum iniţiatic, anevoios, de regăsire a propriului eu prin depăşirea dificultăţilor şi prin scris.

Despre drama emigranţilor şi a familiilor despărţite de fenomenul migraţiei, Liliana Nechita a vorbit în interviuri şi emisiuni de televiziune din Italia şi din România (TV2000).

„Viața emigrantului e o moarte lentă pe dinăuntru.Trupul tău poate fi oriunde, în Italia, în cețurile Angliei, pe câmpiile Spaniei, mâinile culeg sau șterg, spatele se încovoaie, dar, odată ce ți-ai lăsat sufletul acasă, înăuntru e moartea.” (Liliana Nechita – „Cireșe amare”).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI