Scriitor italian despre badantele române: „Un simbol al femeilor migrante”

Un scriitor italian, Marco Bolzano, a dedicat o carte sacrificiilor făcute de româncele care lucrează în Italia ca îngrijitoare de bătrâni, cele mai multe dintre ele lăsându-și acasă copiii, soții, părinții. Romanul „Quando tornerò” (Când mă voi întoarce) prezintă povestea Danielei, româncă emigrată la Milano, unde lucrează ca badantă pentru a le putea oferi celor doi copii de acasă, Manuel și Angelica, tot ceea ce își doresc și au nevoie. Autorul declară că personajul principal din cartea sa este practic un simbol și reprezintă povestea de viață a tuturor femeilor migrante.

În noul său roman, Marco Balzano vorbește despre migrația femeilor din aceste timpuri, dar include și punctul de vedere al celor care rămân acasă. „De 30 de ani încoace, două treimi dintre migranții lumii sunt femei. Cu toate acestea, continuăm să vorbim despre migrație ca de o problemă masculină”, a spus scriitorul italian într-un interviu pentru La Repubblica.

Romanul „Quando tornerò” se concentrează pe trei personaje. Autorul le prezintă astfel: „Daniela vine din România și este migranta zilelor noastre. Ea îi va ajuta pe cei rămași acasă să își continue viața fără să le lipsească ceva anume. Manuel este un adolescent care avea o relație foarte strânsă cu mama sa și care după plecarea ei este copleșit de singurătate, tristețe și nostalgie. Angelica este conștientă de sacrificiile mamei sale, dar și de avantajele obținute, cum ar fi posibilitatea de a studia, însă și ea este traumatizată de această despărțire.”

Cum să fii mamă de la mii de kilometri depărtare și care sunt dificultățile pe care le întâmpină aceste femei abia sosite într-o țară străină, sunt două aspecte pe care scriitorul Marco Balzano le prezintă în romanul său. În cartea sa amintește și de Sindromul Italia: «Psihiatrii din România numesc depresia care le afectează pe aceste femei, ce stau departe de casă și de copiii lor pentru ani buni de zile, îngrijind persoane bolnave și vârstnice, „Mal d’Italia”.»

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Marco Balzano este un scriitor și profesor italian născut la Milano la data de 6 iunie 1978. „Quando tornerò” este ce-l de-al cincilea roman al său.

Distribuie acest articol