Scriitor român faimos în Italia, despre Piero Angela: „A fost de mare inspirație pentru mine”

Adrian Fartade, divulgator științific, youtuber și scriitor de origine română, specializat în astronomie și astronautică, a vorbit la Sky TG24 despre Piero Angela, jurnalistul italian decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 13 august, la vârsta de 93 de ani. Piero Angela, deosebit de apreciat și iubit în Italia, a fost realizator și prezentator de documentare științifice, precum și autorul a numeroase cărți despre știință. „A fost de mare inspirație pentru mine”, a declarat Adrian Fartade, în direct, la Sky TG24.

„A fost de mare inspirație pentru noi toți, nu doar în domeniul diseminării (informațiilor științifice – n.r.), ci și a identificării laturii umane din spatele științei.”

divulgare

„Cred – a explicat scriitorul de origine română – că asta se datorează și dezbaterii continue cu publicul. Adesea, știința tradițională a rămas undeva, departe de public și, în ultimele decenii, a avut loc o deschidere care a dus la revederea laturii umane. Știința, chiar dacă este dificilă, poate fi fascinantă”.

„Cea mai mare moștenire – conchide Fartade – va fi ceea ce vom putea face în acest secol care este de departe cel mai dificil cu care s-a confruntat umanitatea până acum. Așa că provocările cu care ne vom confrunta vor necesita curiozitate, imaginație și pasiune, nu numai spre știință, ci către întregul nostru univers. Și cred că Piero a fost un impuls decisiv în această direcție, iar dacă vom reuși să o facem, va fi și datorită lui.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Piero Angela și Adrian Fartade. Sursa foto: pagina Facebook Adrian Fartade

Născut în orașul Bacău, Adrian Fartade s-a mutat în Italia la vârsta de 15 ani, unde a studiat informatica în liceu și a absolvit istoria și filosofia (cu un curs de studiu axat pe știință și astronomie) la Universitatea din Siena. În același timp, a studiat actoria la Noua Academie de Teatru de Artă.

Pasionat de astronomie, în 2009 a creat platforma web Link2universe, precum și canalul YouTube Link4Universe, unde se ocupă de cele mai recente descoperiri în astronomie și dezvoltarea sectorului astronautic.

A fost invitat la diferite emisiuni de televiziune și radio, precum Radio Deejay și Rai Radio 2 și a participat la programul There is space, difuzat pe canalul de televiziune TV2000. A susținut monologuri despre explorarea spațiului în mai multe școli și teatre italiene. Împreună cu Luca Perri, a realizat trei podcast-uri pentru Audible : VS – Către spațiu, IgNobel – Utilitatea inutilității științifice și Astrobio – Marile personaje ale astronomiei.