Scrisoarea unei românce din Italia către medicii spitalului „Le Scotte” din Siena: „Trăiesc datorită acestor oameni”

O emoționantă scrisoare de mulțumire din partea unei femei românce adresată medicilor Spitalului Universitar Le Scotte din Siena (Toscana), care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-i salva viața pusă în mare pericol de o patologie cardiacă, a fost publicată de cotidianul toscan L’Etruria:

Sunt o cetățeană româncă, ce de mai mulți ani trăiește și muncește la Val di Chiana, în provincia Arezzo și din moment ce sunt și o mare cititoare a cotidianului Etruria, aș dori să transmit prin intermediul dumneavoastră un mare „mulțumesc” medicilor din spitalul „Le  Scotte” din Siena pentru că m-au salvat și mi-au redat o nouă viață.

Aș dori să mulțumesc în special profesorilor Antonio Benvenuti și Eugenio Neri, care împreună cu medicii Luigi Muzzi și Enrico Tucci m-au operat recent și m-au asistat cu tot  profesionalismul și competența de care au fost în stare, cu spiritul lor uman imens mi-au redat din nou șansa la viață după o intervenție chirurgicală de urgență, în urma unei boli vasculare severe numită disecție aortică, care mă lovise într-un mod acut și brusc, punându-mi viața în mare pericol și ducându-mă până aproape de moarte.

Trăiesc datorită lor, operația la care am fost supusă de către acești medici, după ce am fost transportată de urgență cu elicopterul de la spitalul din Arezzo, mi-a salvat viața și mi-a redat posibilitatea de a reveni și de a trăi în mijlocul și alături de familia mea. Sper ca în curând să-mi pot relua viața normală pe care o aveam înainte de a mă îmbolnăvi.

Mulțumirile mele se adresează, de asemenea, tuturor asistentelor medicale ale departamentului în care am fost internată în spitalul „Le Scotte” și mai ales întregului sistem de sănătate public toscan și italian, deoarece, printre multele vieți pe care le-a salvat, se numără și a mea, în numele solidarității și spiritului umanitar universal.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ca cetățean european migrant, am găsit la Arezzo și la Siena acele valori de solidaritate și de protecție a sănătății persoanei bolnave, valori care sunt mari și neprețuite în Italia și în Toscana. În această situație gravă și de necesitate în care m-am găsit, am simțit și am experimentat toată bunătatea, dăruirea și ajutorul umanitar al acestei țări care m-a primit cu căldură, pe mine, o simplă muncitoare română.

Nu voi uita niciodată ceea ce spitalul „Le Scotte” cu medicii săi magnifici și cu tot personalul sanitar au făcut pentru mine și cu toate că nu voi avea niciodată cuvintele adecvate pentru a le mulțumi îndeajuns, îi voi purta mereu în inima mea, o inimă renăscută la o nouă viață datorită lor. Mulțumesc, pentru tot ce ați făcut pentru mine! Protejați întotdeauna sănătatea publică toscană și italiană, care este cu adevărat excelentă și în serviciul sănătății cetățenilor!”. (Doina Gabriela)

Ce este disecția de aortă

Disecția aortei este o urgență medico-chirurgicală asociată cu o morbiditate și mortalitate crescută. Peretele aortei este format din 3 straturi – dinspre interior spre exterior, acestea se numesc: intimă, medie și adventice. Disecția de aortă este o complicație care apare la pacienții cu HTA (hipertensiune arterială) sau la cei care au deja un anevrism de aortă.

Disecția de aortă constă în desprinderea intimei de celelate straturi și formarea în interiorul aortei a două căi de circulație pentru sânge, numite lumen adevărat și lumen fals. Sângele pătrunde în lumenul fals și nu va mai ajunge la celelate organe. În acest fel apar complicații care pot determina decesul: accident vascular și comă, infarct miocardic, ischemie mezenterică, insuficiență renală, ischemie periferică. În plus, există riscul de ruptură a aortei si deces.