Se nasc mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară. Mulţi dintre cei născuți în străinătate nu învaţă limba română

Anul trecut, în 2016, în diaspora s-au născut mai mulţi copii decât în România, afirmă ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, care citează statistici Eurostat, informează Mediafax.

Avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comunități și anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România”, afirmă Andreea Păstîrnac.

Ea a mai spus că aceste cifre ridică semne de întrebare referitoare la modul în care tinerii români înţeleg dreptul la mobilitate, la a studia şi a lucra în Europa. Andreea Păstârnac a mai declarat că o prioritate pentru instituţia pe care o conduce este educaţia copiilor din diaspora.

„Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a precizat Andreea Păstîrnac.

Ea a evidențiat, de asemenea, rolul important al mediului asociativ în comunitățile românilor din străinătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Există asociații extrem de active care ne ajută să intrăm în contact (…). Fără un mediu asociativ puternic și fără asociații care să intre în dialog atât cu România, dar mai ales cu guvernele și autoritățile locale din țările în care diaspora s-a stabilit, nu vom putea stabili canale adecvate pentru a lupta pentru drepturile românilor de peste hotare”, a mai precizat Păstîrnac.

Pavel Năstase, ministrul Educației a afirmat că a găsit deja o soluție pentru care elevii români din diaspora să poată beneficia de manuale în limba română.

Avem o rezervă de manuale care ar putea fi preluate, un număr nu foarte mare, pe care am putea să-l folosim în acest scop”, a precizat Năstase.

Ministrul pentru românii de pretutindeni a participat, marți, 2 mai, la Bucureşti, la o dezbatere privind politicile pentru tineret şi o mai mare implicare a acestora în luarea deciziilor care îi privesc.

Distribuie acest articol