Îngrijitoarele din Italia, mai mult de jumătate au peste 50 de ani. O forță de muncă „de neînlocuit”

Lucrătorii casnici din Italia sunt din ce în ce mai în vârstă și puține persoane tinere acceptă azi un loc de muncă în sectorul muncii la domiciliu, ca menajere, bone sau îngrijitoare (așa numite badante). Asociațiile de angajatori italieni trag un semnal de alarmă: „În curând nu vom avea personal suficient care să ne ajute bătrânii, copiii și să aibă grijă de casele noastre”.

În ultimii zece ani, numărul angajaților sub 30 de ani din sectorul asistenței familiare a scăzut drastic, cu peste 60%. Din aproape un milion de angajați cu acte în regulă din domeniul asistenței la domiciliu, 480 de mii (din care 319 mii de străini), au peste 50 de ani.

Datele, incluse în Dosarul Statistic Imigrație 2021, au fost prezentate în cadrul unei conferințe care a avut loc la Roma, pe 11 noiembrie 2021, organizată de Asociația Assindatcolf/Asociația Națională a Angajatorilor din Sectorul Domestic împreună cu Centrul de Studii și Cercetare Idos.

Studiul arată că din ce în ce mai puțini străini se angajează ca să asiste familiile italiene la curățenie sau îngrijirea bătrânilor și copiilor. În ultimii 9 ani, aproape 200.000 de locuri de muncă din sectorul casnic, ocupate de străini, s-au „pierdut”. Parțial, cererea de muncă din domeniu a fost compensată de italieni (+ 12,8% angajați în ultimul an), dar specialiștii prevăd o criză care ar putea avea repercusiuni grave asupra viitorului îngrijirii la domiciliu. 

Criza este cu atât mai gravă cu cât sectorul casnic se bazează în principal pe forța de muncă imigrantă, care reprezintă 68,8% din total.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ce se va întâmpla peste 10 ani? Ținând cont de vârsta angajaților de azi, o bună parte din cei 480.000 de lucrători casnici vor ajunge la vârsta pensionării sau vor fi în prag de pensionare. E vorba, în total, de peste 300.000 de străini, din care știm că marea majoritate sunt cetățeni români, mai precis femei. 

E foarte puțin probabil că se vor găsi persoane care să înlocuiască, treptat, angajații din sectorul casnic, pe măsură ce actualii lucrători se apropie de pensionare, altfel spus să asigure „un schimb generațional”, susțin experții italieni. 

„Odată cu îmbătrânirea treptată a forței de muncă – declară președintele Assindatcolf, Andrea Zini – lipsa schimbării generaționale și închiderea canalelor legale de intrare pentru cetățenii extracomunitari, agravată de pandemie, riscăm în viitorul apropiat să nu avem suficient personal care să ne ajute bătrânii, copiii și să aibă grijă de casele noastre. 

Cea mai mare preț ar putea fi plătit de femei, asupra cărora încă mai revine cea mai mare parte a muncii de îngrijire a familiei și casei, într-un moment istoric în care, dimpotrivă, se încearcă ajutarea femeilor, pentru a deveni mai autonome”. 

Care sunt posibilele soluții? Andrea Zini continuă: „Cerem autorităților să adopte măsuri urgente pentru a proteja sectorul muncii casnice, începând cu susținere fiscală, precum deducerea costului muncii casnice. Sunt necesare de asemenea investiții în parcursuri formative, pentru a face sectorul mai atractiv și pentru tineri, dar mai presus de toate este necesară revenirea la o programare a fluxurilor de intrare în Italia, cu cote dedicate muncii casnice, calculate în baza nevoilor reale ale familiilor”.

Distribuie acest articol