Iohannis a respins propunerea PSD-ALDE. Sevil Shhaideh nu va fi premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a cântărit cu grijă argumentele pro şi contra cu privire propunerea PSD – ALDE şi a decis să respingă numirea lui Sevil Shhaideh în funcţia de prim ministru. “Solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, a spus şeful statului.

“Săptămâna trecută am avut consultări cu partidele politice. PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să resping propunerea. Solicit coaliţiei PSD-ALDE să vină cu altă propunere”, a afirmat preşedintele României, citat de Agerpres.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că nu va face o altă propunere de premier în cazul în care șeful statului Klaus Iohannis va refuza nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

“Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte. (…) Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere. Punct. Nu vom veni cu o altă propunere. Dacă această propunere va fi refuzată neexistând niciun motiv constituțional sau din punct de vedere al drepturilor fundamentale să fie refuzată, atunci vom înțelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile și au majoritate să facă Guvernul. Nu are rost să venim cu a doua propunere”, a spus Dragnea, după consultările de la Palatul Cotroceni.

După câştigarea alegerilor, PSD a semnat un protocol cu ALDE şi unul cu UDMR. Majoritatea parlamentară a devenit de necontestat: 290 de voturi pentru Guvernul propus de PSD. Cu aproape 60 mai multe decât este necesar.

Potrivit Articolului 103, alineatul 1, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”