Iohannis a respins propunerea PSD-ALDE. Sevil Shhaideh nu va fi premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a cântărit cu grijă argumentele pro şi contra cu privire propunerea PSD – ALDE şi a decis să respingă numirea lui Sevil Shhaideh în funcţia de prim ministru. “Solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, a spus şeful statului.

“Săptămâna trecută am avut consultări cu partidele politice. PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să resping propunerea. Solicit coaliţiei PSD-ALDE să vină cu altă propunere”, a afirmat preşedintele României, citat de Agerpres.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că nu va face o altă propunere de premier în cazul în care șeful statului Klaus Iohannis va refuza nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

“Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte. (…) Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere. Punct. Nu vom veni cu o altă propunere. Dacă această propunere va fi refuzată neexistând niciun motiv constituțional sau din punct de vedere al drepturilor fundamentale să fie refuzată, atunci vom înțelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile și au majoritate să facă Guvernul. Nu are rost să venim cu a doua propunere”, a spus Dragnea, după consultările de la Palatul Cotroceni.

După câştigarea alegerilor, PSD a semnat un protocol cu ALDE şi unul cu UDMR. Majoritatea parlamentară a devenit de necontestat: 290 de voturi pentru Guvernul propus de PSD. Cu aproape 60 mai multe decât este necesar.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit Articolului 103, alineatul 1, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”