Informații utile pentru îngrijitoarele românce din Italia: diferența dintre cooperative și agențiile de muncă

Lucrătoarele din sectorul casnic reprezintă în Italia una dintre cele mai exploatate categorii de muncă. Deși există un Contract Colectiv Național în care sunt trecute negru pe alb drepturile și îndatoririle acestor lucrătoare, de multe ori angajatorii refuză să le întocmească acte în regulă sau, dacă o fac, numărul de ore trecute pe hârtie nu reflectă realitatea. Se muncește zi și noapte, pe salarii sub plata prevăzută în mod legal și fără drepturile pe care le impune un contract de muncă înregistrat la INPS (Intitutul Național de Previdență Socială).

Pe grupurile de socializare, lucrătoarele casnice românce din Italia încearcă să se ajute între ele cu sfaturi, locuri de muncă, împărtășesc gânduri, opinii și experiențe. Recent, Petra Iosub, administratoarea unui grup de „colf e badanti” din Italia (menajere și îngrijitoare) sfătuia astfel româncele care prestează servicii în domeniul casnic:

«Când un angajator italian caută să angajeze o îngrijitoare, menajeră sau bonă, are mai multe posibilități de a o găsi: din vorbă în vorbă, apelând la cunoștințe sau rude care au deja o femeie care prestează servicii casnice în gospodăria lor și care le poate recomanda pe cineva, adresându-se unui „Patronat”, unei asociații, bisericilor ori agențiilor. Oricare dintre aceste metode le va folosi, contractul de muncă ce se va semna între angajator și „badantă”, „colf” sau „baby-sitter”, se va întocmi plecând și respectând prevederile Contractului Colectiv Național de Muncă. (Italia: „CCNL colf e badanti 2019”. Contractul
colectiv de muncă pentru personalul casnic, generalități)

Refuzați să munciți „la negru”

Dacă de la început vi se propune o muncă la negru, fără contract, ceea ce trebuie să faceți este să refuzați categoric!

Nu acceptați niciodată să lucrați fără un contract de muncă, oricâtă nevoie de bani ați avea, pentru că nu veți fi în niciun fel protejate de statul italian, iar angajatorii vor profita din plin de lucrul acesta!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă vi se propune un contract de 25-30 de ore și urmează să lucrați la domiciliul angajatorului, unde veți și locui, refuzați! În cazul în care va trebui să îngrijiți un bătrân, un contract de 25 de ore se face doar atunci când asistatul are două „badante”! În plus, astfel de contracte cu 25 de ore sunt ilegale când lucrătoarea locuiește la domiciliul angajatorului, fiind mereu la dispoziția sa. Astfel de contracte „part-time” sunt destinate în special pentru servicii ocazionale.

Dacă vi se întocmește contractul la un „Patronat”, nu acceptați să vi se facă un contract de 25/30 de ore pe săptămână! Ei sunt primii care știu că nu au voie să facă astfel de contracte, dar depinde și ce poveste le prezintă familia, pentru că practic ei nu pot controla pe teren situația exactă a familiei respective și a persoanelor care urmează să fie îngrijite, sau, dacă „badanta” va lucra la orarul declarat de angajator și care de multe ori nu este cel real.

Cereți să fiți prezente la întocmirea și semnarea contractului! Citiți cu atenție tot ce prevede acel contract, precum și dacă există anumite clauze. Nu semnați decât atunci când v-ați asigurat că acel contract respectă prevederile CCNL.

Agențiile de muncă

Multe dintre lucrătoarele casnice din Italia spun că lucrează cu agenții de muncă, dar în realitate sunt cooperative de prestări servicii, care au un alt statut decât agențiile, dar multe nu știu asta. Unele familii se adresează „cooperativelor” pentru a căuta „badante”, dar trebuie să se știe că agențiile „interinale” (de intermediare) sunt singurele aprobate de ministerul muncii și înscrise în categoria juridică profesională a agențiilor de intermediere. Aceste agenții de muncă nu vă pot face contract indeterminat, ci doar unul pe durata determinată, ele fiind în fapt agenții de „somministrazione” (administrare).

În plus, trebuie să vă facă acelasi contract de muncă pe care l-ați fi făcut direct cu familia, adică respectând prevederile CCNL.

Cooperativele

Prin statutul lor, cooperativele nu pot intermedia locuri de muncă. Atunci când vi se propune întocmirea unui contract de muncă de către acestea, aveți dreptul să refuzați, pentru că nu veți avea statut de „angajat”, ci de „socio” (partener) și nu veți putea beneficia de drepturile din CCNL.

Nu acceptați să vi se deschidă faimoasa „Partita Iva”! Îngrijitoarele și menajerele nu ar trebui să lucreze în cadrul familiilor ca „întreprinzător privat”, nu este rentabil sub nicio formă!

Indiferent cu cine semnați un contract, citiți-l și răscitiți-l de o sută de ori înainte să îl semnați. Aveți grijă ca acesta să conțină toate prevederile legale din Contractul Național de Muncă. În ceea ce privește salarizarea, în funcție de patologia celui pe care îl îngrijiți și de sarcinile pe care urmează să le îndepliniți, negociați întotdeauna plecând de la salariile minime prevăzute în acel an pentru cof/badante. Niciodată sub minimile salariale!

Vedeți aici care sunt salariile minime pentru 2019 prevăzute de Contractul Colectiv Național de Muncă CCNL

Căutați să fiți tot timpul informate pentru a evita să fiți exploatate!

Nu vă amăgiți cu speranța că la sfârșitul raportului de muncă veți denunța angajatorul care nu vă respectă drepturile! Un proces de recuperarea a drepturilor bănești, cu procedurile pe care le impune, poate dura ani de zile și veți consuma energie, timp, bani și sănătate! Mai vine evitați și cereți-le la început sau în timpul cât lucrați.

Atunci când sunteți libere, încercați să ieșiți din casă chiar și câteva ore. Nu aveți prietene, nu cunoașteți pe nimeni, nu aveți la cine merge în vizită, poate? Plimbați-vă într-un parc sau pe străzile orașului, mergeți la biserică, la evenimente, participați la acțiuni. Nu stați închise în casă în timpul liber, după o săptămână de lucru! Aveți nevoie de relaxare, socializare, faceți ceva și pentru voi, altfel, mai devreme sau mai târziu urmările se vor vedea.»

„Contratto colf e badanti 2019” (CCNL) îl puteți citi aici.

Distribuie acest articol