Silvio Berlusconi și Mario Draghi, în cursa pentru președinția Italiei

Luni, 24 ianuarie, Parlamentul Italiei se va reuni pentru a alege un nou președinte al Republicii.

Voturile disponibile vor fi 1009. Celor 321 de senatori și 630 de deputați li se vor adăuga 58 de delegați aleși de consiliile regionale, informează Corriere della Sera.

Fost preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, 74 de ani, a dat de înţeles că el este interesat, însă alegerea lui ar lăsa vacant actualul său post de premier într-un moment foarte delicat.

Fostul premier Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, visează de mult la un mandat de președinte la Palatul Quirinale, chiar dacă observatorii se îndoiesc că el ar dispune de voturile necesare.

Dacă Draghi rămâne premier, printre alte nume care circulă în presă pentru postul de preşedinte se numără, în afară de Silvio Berlusconi (85 de ani, dreapta), şi fostul şef al executivului Giuliano Amato (83 de ani, centrist), al comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni (67 de ani, de stânga) şi fostului preşedinte al Camerei deputaţilor, Pier Ferdinando Casini (66 de ani, centrist).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Preşedintele, cu rol în esenţă onorific, exercită o putere considerabilă în caz de criză politică, fie că este vorba de a dizolva parlamentul, de a alege premierul sau de a refuza mandatele unor coaliţii fragile.