Simulare de cutremur cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter în România!

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a anunțat că în această dimineată, la ora 8:04, ora României, a fost declanșat un exercițiu care simulează intervenția autorităților în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, cu impact la București și Iași.

Exercițiul ”Seism 2016” se desfașoară sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capacități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe, arată reprezentanții MAI, conform agenției de știri Agerpres.

“La ora 8,04 am declanșat la nivel național un exercițiu care simulează un cutremur de magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, un cutremur cu impact la București și Iași. Ora declanșării și momentul declanșării au fost știute de dimineață de trei persoane: domnul președintele Iohannis, domnul prim-ministru și cu mine, asta pentru a ne asigura că vom avea o reacție din partea sistemului, din partea structurilor autorizate. Obiectivul acestui exercițiu este de a testa conceptul de intervenție pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. (…) Practic, exercițiul de astăzi validează sau vrea să valideze acest concept, să vedem dacă procedurile pe care le-am scris, pe care le-am gândit sunt și duc la un concept de intervenție unitar și eficient”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul roșu de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași.

Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

”Lumea nu trebuie să intre în panică când va vedea coloane de mașini de urgență care sunt în deplasare. Vor fi câteva sute de oameni mobilizați să se deplaseze la București. Acest exercițiu este de foarte mare importanță pentru noi, întrucât este unul real”, a specificat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

@rotalianul