Sindicatul Assindatcolf din Italia cere guvernului să includă și badantele în prima fază de vaccinare împotriva COVID-19

Sindicatul italian Assindatcolf, care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale din Italia, cere guvernului italian să includă și îngrijitoarele pe lista cu primele persoane care vor fi vaccinate împotriva noului coronavirus, se arată într-un comunicat publicat vineri, 13 noiembrie 2020, pe site-ul oficial al instituției.

„Nu numai pentru bătrâni și personalul sanitar, cerem guvernului și comisarului pentru urgența COVID-19, Domenico Arcuri, să administreze vaccinul cu aceeași prioritate și asistenților familiali care se ocupă în case de persoanele ce nu se pot îngriji singure, deci badantelor”, a declarat Andrea Zini, președintele Assindatcolf, Asociația Națională a Angajatorilor din Sectorul Domestic.

„Dacă este adevărat ceea ce susține Arcuri, că planul de vaccinare va fi predispus luând în considerare „fragilitatea” persoanelor și expunerea lor la virus, atunci categoria badantelor, printre altele și ele personal sanitar în sens amplu, nu poate fi exclusă. Cerem cu tărie guvernului să țină cont de această indicație. În Italia lucrează 850.000 de persoane în sectorul domestic, dintre care circa jumătate sunt badante, fără a lua în considerare și munca la negru, care este estimată la 60% din total. Făcând un calcul, putem să afirmăm, așadar, că în Italia lucrează circa un milion de asistenți familiali care au grijă de bătrâni. O categorie esențială, chiar și pentru starea socială și de sănătate a sistemului, de care uităm prea des. Tutelarea lor înseamnă să ne gândim și la familiile pentru care acești lucrători prestează un serviciu”, a mai adăugat Zini.