„Sindromul Italia”, boala sufletului și a minții. Piesă de teatru pusă în scenă de o italiancă

Tiziana Francesca Vaccaro, actriță, realizatoare de ateliere teatrale și autoare, este protagonista spectacolului teatral „Sindrome Italia”, care aduce în atenția publicului „cicatricile” psihice ale femeilor din Estul Europei care lucrează ca badante în Italia. Spectacolul va avea loc la Chivasso, provincia Torino, sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 21:00, la Teatrul Civic din Piața Dalla Chiesa. Muzica este semnată de Andrea Balsamo, iar scenografia de Elena Mistrello, menționează publicația La Sentinella.

Piesa „Sindrome Italia” este povestea unei întoarceri, a cicatricilor migrației, a unei feminități într-o continuă luptă, este povestea mai multor îngrijitoare care se confruntă cu probleme ale minții și sufletului după ce au lucrat mai mulți ani ca badante.

Piesa de teatru a italiencei Tiziana Francesca Vaccaro vorbește despre zece ani de muncă și sacrificii, rezumați într-o scrisoare de îngrijitoarea Vasilica. Ea a scris-o pentru copiii săi și descrie tot ceea ce a trăit ca badantă în Italia, precum și motivul plecării din România. Singură, departe de cei dragi, închisă 24 de ore din 24 în casă cu o persoană care își trăiește ultimii ani din viață, este o victimă sigură a ceea ce numim „Sindromul Italia.”

Tiziana Francesca Vaccaro, moment din spectacolul „Sindrome Italia”

Biletul la piesa de teatru de la Chivasso costă 10 euro, iar rezervări se pot face la numărul de telefon 011 9113811.