Sinucidere asistată de medici în Italia. O femeie de 54 de ani a obținut aprobarea din partea autorităților italiene

O femeie în vârstă de 54 de ani, din Toscana, complet paralizată din cauza sclerozei multiple progresive, a obținut aprobarea pentru a accesa suicidul asistat medical, relatează agenția italiană de presă ANSA.

Femeia a refuzat nutriția artificială, considerând-o un tratament terapeutic excesiv, iar solicitarea sa a fost evaluată de Agenția Sanitară Locală Toscana Nord-vest, care a dat aviz favorabil.

Potrivit Asociației Luca Coscioni, la care femeia s-a adresat pentru a obține acest aviz, este vorba de prima aplicare a noii sentințe a Curții Constituționale din Italia, care extinde conceptul de „tratament de susținere a vieții”.

Asociația a comunicat că femeia îndeplinește toate cele patru criterii prevăzute de sentința 242/2019 (Cappato/Dj Fabo) pentru a putea accesa legal suicidul asistat medical în Italia.

Dacă își va confirma voința, ea va putea pune capăt suferințelor sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Comisia medicală a companiei sanitare așteaptă acum detalii privind modalitățile de execuție și medicul ales de femeie, pentru a asigura „respectarea demnității persoanei”.

Femeia a trimis cererea de verificare a condițiilor sale la data de 20 martie, iar după un refuz inițial, a somat ASL, la data de 29 iunie, să revizuiască raportul final, subliniind necesitatea tratamentului de susținere a vieții, deoarece era total dependentă de asistența altor persoane și a refuzat nutriția artificială prin Peg.

Asl și-a revizuit opinia în lumina recentei sentințe a Curții Constituționale 135 din 2024, care extinde interpretarea conceptului de „tratament de susținere a vieții”.

Până la această sentință, compania sanitară nu recunoștea prezența acestui criteriu, echivalând refuzul nutriției artificiale cu absența „tratamentului de susținere a vieții”.

Judecătorii Curții Constituționale au clarificat că „nu poate exista o distincție între situația pacientului deja supus tratamentelor de susținere a vieții, de care poate solicita întreruperea, și cea a pacientului care nu a fost încă supus, dar are nevoie de astfel de tratamente pentru a-și susține funcțiile vitale”.

„Este prima aplicare directă a sentinței 135” a Curții Constituționale „care interpretează în mod extins și nediscriminatoriu cerința tratamentului de susținere a vieții”, a declarat avocata Filomena Gallo, secretara națională a Asociației Coscioni și coordonatoarea echipei legale a femeii de 54 de ani.

„Doamna, după luni de așteptare și suferințe, cu riscul de a muri în mod atroce prin sufocare chiar și în timp ce bea numai apă, va putea decide împreună cu medicul de încredere când să procedeze, comunicând agenției sanitare timpii și modalitățile de autoadministrare a medicamentului pentru a primi asistența și tot ceea ce este necesar.

Deciziile Curții Constituționale, care au valoare de lege, completează golul legislativ și stabilesc procedurile de urmat pentru cei care doresc să acceseze suicidul asistat medical.”

Această hotărâre reprezintă un pas important în recunoașterea dreptului la autodeterminare și în eliminarea discriminărilor pentru pacienții care suferă de afecțiuni grave și incurabile.