Situația muncitorilor arși la Padova: se zbat între viață și moarte. Ce povestește un coleg

„Bucăți de haine arse și încălțămintea, numai astea mai rămăseseră pe ei” povestește Gianni Gallo pentru Blitz Quotidiano, despre muncitorii salvați de el duminică dimineață la Oțelăriile din Padova.

Patru muncitori au fost stropiți cu oțel lichid, topit la 1.300 de grade, în dimineața zilei de 13 mai, la oțelăriile „Acciaierie Venete” în zona industrială din Padova, după ce un suport care susținea un recipient prin care curgea oțel topit a cedat. Doi dintre muncitorii arși, un român și un cetățean moldovean sunt încă în condiții foarte grave, Marian Bratu și Sergiu Todiță au suferit arsuri pe aproape tot corpul.

„Păreau că se topesc sub căldura insuportabilă, nu pot uita cum i-am văzut”, spune Gianni Gallo despre colegii săi. El a relatat cu amănunte momentele tragicului accident de muncă de duminică: „A fost ca un cutremur, s-a auzit un vuiet care m-a ridicat practic de la sol, mi-a fugit pământul de sub picioare. S-a auzit un zgomot puternic și era foc peste tot. Eu eram sus, la nivelul recipientului, ceilalți erau jos și m-am repezit pe scări, spre ei, să îi ajut. În timp ce fugeam m-am trezit față în față cu Todiță, care era tot ars și cerea ajutor, dar a mai găsit puterea să-mi spună că celălalt coleg, Marian Bratu, rămăsese dedesubt. ‘E și Bratu jos, ajută-l…‘,  mi-a zis. După ce l-am dus pe Todiță la infirmerie, m-am întors. Cu un alt coleg, nu-mi amintesc cu cine, l-am găsit și pe Bratu. L-am ridicat de sub brațe și l-am dus la infirmerie. Între timp, medicii de la SUEM, la telefon cu compania, ne-au sfătuit să-i punem sub dușuri și am făcut-o. Urlau de durere…” povestește Gianni Gallo despre colegii săi.

„Nu voi uita niciodată cum i-am văzut, din cauza căldurii și a metalului care a căzut peste ei mai aveau doar papucii din picioare și bucăți din haine care atârnau pe trupurile lor.”

Ce spun medicii

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Va mai dura ceva timp pentru a evalua speranțele de supraviețuire ale celor doi muncitori, Marian Bratu, 43 de ani și Sergiu Todiță, 39 de ani, care au fost arși mai grav în accident.” este declarația medicilor. Există realism, mai mult decât optimism în puținele informații lăsate presei de personalul sanitar de la spitalele din Padova și Cesena, unde cei doi sunt spitalizați. „Cazuri ca acestea, cu arsuri atât de adânci și extinse – spune medicul Bruno Azzena – sunt considerate extreme, iar ratele de supraviețuire sunt prin urmare scăzute. Scopul este de a permite începerea intervențiilor chirurgicale cât mai curând posibil. Prognoza este rezervată având în vedere și complicațiile care pot interveni.”

Situația celui de-al treilea muncitor care a suferit arsuri este mai puțin dramatică și a fost externat duminică seară iar David Frederic Di Natale, un italian de 39 de ani este încă internat în spitalul de terapie intensivă Borgo Trento din Verona, cu arsuri pe 16% din corp.

Muncitorii de la Acciaierie Venete, ieri, 14 mai, s-au oprit din lucru. Ei cer să se facă investigații privind cauzele care au determinat accidentul de muncă de duminică, „pentru că undeva există un vinovat.”