Șofer român arestat în Austria, a fugit de poliție și s-a răsturnat cu mașina în care transporta 15 persoane

Un șofer român în vârstă de 43 de ani a fost arestat în dimineața zilei de duminică, 18 septembrie 2022, după ce mașina pe care o conducea pe drumul austriac L205 a derapat din cauza vitezei excesive între localitățile Wallern și Apetlon (landul Burgenland) și s-a izbit de un copac aflat pe marginea drumului.

Potrivit Centrului de Securitate de Stat Burgenland, citat de Kronen Zeitung, 16 persoane au fost rănite, dintre care două grav. Au fost dislocate două elicoptere de ambulanță.

„Șoferul român a fugit pentru a nu fi oprit de o patrulă a armatei federale și a condus spre Apetlon cu viteză excesivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Helmut Marban. Accidentul s-a produs într-o curbă la stânga chiar înainte de Villa Vita.

Totul s-a petrecut cu puțin timp înainte de ora 6:30 pe L205, nu departe de granița cu Ungaria. Potrivit lui Marban, patrula armatei a observat un vehicul suspect, așa că militarii au vrut să oprească vehiculul.

„Șoferul însă a călcat pedala de accelerație și a ieșit de pe șosea într-o curbă”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Mașina românească și pasagerii implicați în accident. Foto: krone.at/APA/FF PAMHAGEN

În vehicul, care avea numai șapte locuri și numere de înmatriculare românești, erau înghesuiți șoferul și alți 15 bărbați, refugiați din India, Pakistan și Afganistan. Datorită vitezei excesive, vehiculul n-a mai putut fi controlat și a ieșit de pe carosabil, oprindu-se într-un copac. Soldații au oferit primul ajutor, a spus poliția.

12 pasageri au fost transportați la clinicile din Kittsee și Hainburg din Austria Inferioară și la secțiile de Urgențe ale spitalelor din Frauenkirchen și Wiener Neustadt din Austria Inferioară, cu răni ușoare. Alte două persoane rănite ușor au fost tratate în ambulatoriu la spitalul Eisenstadt.

14 persoane au suferit răni ușoare, iar alte două au suferit răni grave. Foto: krone.at/APA/FF PAMHAGEN

De asemenea, elicopterul de salvare „Christophorus 3” a transportat un bărbat cu leziuni grave la spitalul Eisenstadt, în timp ce o altă persoană grav rănită a fost transportată la spitalul Wiener Neustadt de către elicopterul„Christophorus 9”.

Mașina avariată a fost ridicată de o firmă de tractări și pusă sub sechestru. Pe lângă elicoptere, au mai fost dislocate 11 patrule de poliție, 47 de pompieri de la brigăzile din Pamhagen și Apetlon și șase ambulanțe.

Autoturismul românesc implicat în accident. Foto: krone.at/APA/FF PAMHAGEN

Comandantul adjunct al poliției raionale, Lukas Liedl, a lăudat cooperarea dintre diferitele organizații de salvare, care „a funcționat extrem de bine”. Șoferul, suspect de contrabandă cu persoane a fost arestat și interogat. De asemenea, a fost dus la spital. Parchetul decide dacă va solicita arestarea sa preventivă.

Landul Burgenland a fost în repetate rânduri scena unor incidente care au implicat transporturi ale contrabandiştilor în ultima perioadă. Pe 13 august, trei refugiați au fost uciși într-un accident cu o dubă pe autostrada A6 din nordul Burgenland și alți 17 au fost răniți, unii grav. Șoferul, un rus de 30 de ani, se află în arest.

Un alt incident a avut loc vineri, 16 septembrie, la punctul de trecere a frontierei Andau (districtul Neusiedl am See). Când au verificat un camion, ofițerii au găsit 27 de refugiați din Egipt, Afganistan și India, inclusiv doi copii. Se spune că doi bărbați ar fi leșinat din cauza lipsei de oxigen. Șoferul a fost arestat.

Într-o primă reacție după ultimul accident, liderul SPÖ (Partidul Social Democratic) al landului Burgenland, Roland Fürst, a criticat politica de azil a guvernului federal. Potrivit lui Fürst, sunt necesare eforturi intense la nivel național și internațional pentru a se crea centre de azil în afara Europei și acorduri de deportare cu țările de origine a refugiaților.

Toate acestea pentru ca „mafia brutală și inumană a contrabandei” să fie lipsită de baza ei de afaceri. „Miniștrii de interne ÖVP (Partidul Popular aflat la guvernare) sunt în mod evident incapabili să controleze aceste probleme”, a subliniat Fürst.

În replică, Ministerul de Interne austriac s-a referit la creșterea numărului de traficanți de persoane. Potrivit ministerului, 391 de traficanți de persoane au fost reținuți în Austria de la începutul anului, față de aproximativ 250 în aceeași perioadă a anului trecut.

„Acțiunea hotărâtă împotriva traficanților de persoane și a migrației ilegale înseamnă protejarea vieților umane. Măsurile de combatere a infracțiunii de trafic inuman vor fi continuate în mod constant”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP).

„Incidentul actual arată cât de lipsită de scrupule și de inumană este procedura de a ne trece ilegal frontierele”, a declarat ministrul Apărării Klaudia Tanner (ÖVP).