Solstițiul de iarnă 2020 și „Marea Conjuncție”. În seara de 21 decembrie pe cer se va putea vedea Steaua de Crăciun

Solstițiul de iarnă, care reprezintă începutul iernii astronomice, apare atunci când unul dintre polii Pământului își are înclinația maximă departe de Soare și asta se întâmplă de obicei între 21 și 22 decembrie. În afară de cea mai lungă noapte a anului, Jupiter și Saturn se vor alinia în seara de 21 decembrie 2020 pentru a forma „Steaua de Crăciun”.

Numită și „Marea conjuncție”, în această seară va fi prima dată după 800 de ani (de la 4 martie 1226) în care cele două planete se vor realinia.

21 decembrie este cea mai scurtă zi a anului 2020, iar de acum, timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, durata de lumină începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea.

Specialiștii de la Observatorul Astronomic București spun că în acest an,  cea mai lungă noapte a anului coincide și cu un fenomen astronomic care se întâmplă destul de rar, cunoscut sub numele de „marea conjuncție”: cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu. S-a spus că aceasta ar fi, de fapt, explicația pentru „Steaua Magilor” sau „Steaua Crăciunului” despre care se vorbește în Noul Testament.

- Continuarea articolului după publicitate -

Cele două planete nu au mai fost atât de aproape și de luminoase, așa cum vor fi la 21 decembrie, de 800 de ani. La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare.

Fenomenul va fi vizibil în jurul orei 18:00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos