Șomajul tehnic „Covid-19 național” în Italia, informații puse la dispoziție de Ambasada României în această țară

Ambasada României în Italia pune la dispoziția cetățenilor români care lucrează în această țară, sau dețin o firmă proprie, informații cu privire la acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, conform măsurilor de protecție socială prevăzute de Decretul Lege „Cura Italia” nr.18/17 martie 2020.

Pe pagina de Facebook a instituției diplomatice române sunt prezentate în detaliu modalitățile de acordare a șomajului tehnic „Covid-19 național”.

Lucrătorul va primi o indemnizație ce reprezintă echivalentul a 80% din retribuția care i s-ar fi cuvenit pentru orele de lucru neprestate (maxim 40 de ore pe săptămână), cu mențiunea că anual se stabilește, prin lege, un prag lunar maxim, care nu poate fi depășit:

  • pentru salarii brute de până la 2.159 euro indemnizația va fi de 939 euro;
  • pentru salariile mai mari de 2.159 euro, indemnizația maximă va fi de 1.129 euro.

Măsurile se aplică pentru întreg teritoriul Italiei, în toate sectoarele de producție. Lucrătorii pentru care firma solicită șomaj tehnic trebuie să rezulte ca fiind angajați ai societății la data de 23 februarie 2020.

Cererile pot fi depuse până la sfârșitul celei de-a patra luni de la inițierea suspendării sau reducerii activității de producție.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  1. Șomajul tehnic ordinar „Covid-19 național” – Cassa integrazione guadagni ordinaria (CIGO)
  • Firma poate depune cererea de acordare a prestației, cu clauza „Covid-19 nazionale” pentru perioade cuprinse între 23.02.2020 – 31.08.2020;
  • Durata de acordare este de maxim 9 săptămâni.

Firmele care la data de 23.02.2020 primeau șomaj tehnic extraordinar, pot suspenda respectiva prestație și pot solicita CIGO (dacă întră în categoria firmelor asigurate în vederea primirii respectivei prestații);

Pe lângă modalitatea obișnuită de plată a prestației, va fi posibilă și plata directă către lucrător, fără ca angajatorul să fie nevoit să facă dovada dificultăților financiare.

2. Alocația ordinară – Assegno ordinario

Este o prestație acordată în caz de suspendare sau reducere a activității, pentru salariații beneficiari ai prestațiilor plătite din Fondurile de Solidaritate (Fondi di Solidarieta) și cele de Completare Salarială (Fondo di integrazione salariale – FIS).

Cererea trebuie depusă de către angajator exclusiv online pe site-ul INPS.

Pe lângă modalitatea obișnuită de plată a prestației, va fi posibilă și plata directă către lucrător, fără ca angajatorul să fie nevoit să facă dovada dificultăților financiare.

3. Șomajul tehnic în derogare „Covid-19 național”

Pot solicita această prestație angajatorii privați, inclusiv cei din domeniul agricol, pescuit, cel de-al treilea sector (voluntariat, ONG), inclusiv instituțiile de cult recunoscute civil. Este acordat și firmelor cu mai puțin de 5 salariați. Indemnizația se acordă pentru maxim 9 săptămâni.

Sunt excluși:

  • angajatorii care pot beneficia de șomajul tehnic ordinar, FIS, Fonduri pentru solidaritate;
  • angajatorii menajerelor/îngrijitoarelor;
  • lucrătorii angajați după 23 februarie 2020.

Lucrătorilor beneficiari le sunt recunoscute indemnizația de șomaj tehnic (CIGD) și alocația pentru nucleul familial (lucrătorul trebuie să depună cerere online la INPS. Perioada este asimilată stagiului de cotizare.

În privința domeniului agricol, perioada în care se acordă prestația, ca urmare a reducerii sau suspendării activității, este considerată muncă prestată atunci când se stabilesc prestațiile de șomaj agricol cuvenite.

Cererile pentru obținerea prestației trebuie depuse de către firmă la Regiunea/Provincia autonomă competentă.

ℹ️ Vă prezentăm un material despre modalitățile de acordare a șomajului tehnic, în contextul epidemiei de…

Gepostet von Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia am Montag, 30. März 2020