Soprana Angela Gheorghiu: „România, o țară oribilă pe timpul comunismului iar de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult”

Într-un recent interviu pentru Corriere della Sera, cel mai citit cotidian din Italia, soprana de origine română Angela Gheorghiu declara: „M-am născut în România, o țară oribilă pe timpul comunismului, iar de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult”.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născut la 7 septembrie 1965, la Adjud, judeţul Vrancea. A urmat Şcoala de Muzică din Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990), unde a studiat cu Mia Barbu. Vocea unică şi prezenţa scenică au transformat-o curând într-un nume de rezonanţă al scenei lirice internaţionale.

Angela Gheorghiu, căreia i s-a spus „diva”, prin interpretarea unor roluri precum Mimi, Julieta, Butterfly şi Tosca, a confirmat talentul şi originalitatea sa. Vocea ei este considerată de critica internaţională drept o combinaţie între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.

În interviul publicat de Corriere, soprana povestește despre copilăria sa și despre începuturi:

„Mama era croitoreasă iar tata lucra ca mecanic de locomotivă. În anul 1965, atunci când m-am născut eu, la putere a venit Ceaușescu iar România era o țară oribilă! Eram copil, nu înțelegeam prea multe, mă jucam, cântam, apoi au început toți să-mi dea lecții gratuite de canto. La 14 ani am plecat de la Adjud la București pentru studii. Ceaușescu a căzut chiar anul dinainte de a termina eu Conservatorul, în 1989 și astfel, din fericire, am avut posibilitatea să călătoresc. Nu s-au schimbat prea multe de atunci în țara mea.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Avem corupția în sânge

Apoi, celebra cântăreață de operă își exprimă părerea despre viața politică din prezent și problemele sociale în care se zbate România: „Corupția nu este doar la nivelul clasei politice, ci a intrat în ADN-ul românilor. Ca să te trateze medicii sau preoții pentru un botez, toți primesc bani pe sub mână. Nu se construiesc autostrăzi, școli, spitale, teatre. Țara este împărțită în două: între bătrâni și tineri, care, din fericire mai sunt și ei pe-acolo.”

Marea soprană româncă, apreciată enorm în străinătate, mărturisește: „Am cântat opere în întreaga lume și niciodată în România, vi se pare normal?”

„Cei de la putere cred că interpreții români ar trebui să cânte gratuit în țară, sau pe-aproape. Când am reușit să îl fac pe Placido Domingo să vină în ’94 la București, el a fost plătit, eu nu! Nu sunt apreciați deloc oamenii care reușesc în viață. Primărița Bucureștiului voia să-mi dea cetățenia de onoare a orașului tot ca să-și facă ea imagine, este o femeie care exploatează totul, folosește succesul altora: am refuzat. Același lucru i s-a întâmplat prietenei mele, Simona Halep, campioana de tenis, care a fost însoțită la o ceremonie la stadion și a fost nevoită să asiste la fluierăturile adresate primăriței”, povestește soprana pentru sursa citată.

Pentru declarațiile ei dure și obiective, soprana a fost de multe ori catalogată drept „oaia neagră” în domeniul său de activitate, numită de mulți „Draculina”, varianta feminină a vampirului transilvănean: „Mă amuz de lucrul ăsta, Dracula este o legendă, un personaj inventat, printre altele de un irlandez și nu de un român. De ce nu spune nimeni că am ajutat atât de mulți colegi și regizori?”

În curând, în Anglia, unde la Royal Opera soprana Angela Gheorghiu este considerată una „de-a casei”, va ieși o autobiografie scrisă împreună cu Jon Tolansky. Despre ea, despre o voce diferită de toate celelalte, chiar și pentru ceea ce are curajul să spună și în afara scenei.