Spania: 13 morți și cel puțin 50 de răniți după ce un terorist a intrat cu o furgonetă în mulțime

Bulevardul Las Ramblas unde a avut loc atacul terorist

Cel puțin 13 persoane au murit și cel puțin 50 de persoane au fost rănite după ce o furgonetă a intrat în mulțime în această după-amiază de joi, 17 august 2017, pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona.

Postul de televiziune TV 3 din Spania citat de ziarul The Guardian a anunțat în ultima oră ca are confirmarea oficială că 13 persoane au murit în urma acestui atac.

Sursa foto: Agerpres.ro

Martorii spun că șoferul furgonetei a lovit în mod intenționat pietonii înainte ca autovehiculul să fie oprit. După ce a lovit mai mulți pietoni, șoferul furgonetei a fugit pe picioare de la fața locului, anunță ziarul El Pais, citat de BBC.

Furgoneta folosită în atac. Sursa foto: The Guardian/Twitter

Poliția Spaniolă consideră acest atac ca fiind unul terorist, chiar dacă nu se știe încă motivul atacului, iar presa locală din Spania vorbește despre cel puțin un bărbat înarmat care s-a baricadat într-un restaurant turcesc de lângă Spitalul Carrer și care este foarte probabil să fi fost implicat în atac.

Serviciul spaniol pentru urgențe a rugat oamenii aflați în zona Plaça Catalunya să rămână unde se află până vor fi anunțați de polițiști că pot să plece. Poliția Spaniolă a anunțat pe Twitter că nu au fost trase focuri de armă în acest atac.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În jur de 600 persoane au rămas blocate în restaurantele din zonă la cererea polițiștilor și pot avea probleme să comunice cu rudele sau prietenii pentru a-i anunța că sunt bine, scrie The Guardian.

Poliția a creat blocaje rutiere în jurul orașului, pe fondul rapoartelor potrivit cărora un al doilea automobil de tip furgonetă a fost implicat în atac și a părăsit scena.

Actualizare 21.05: Poliția spaniolă a arestat un suspect în legătură cu atacul de pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona, anunță ziarul The Guardian. De asemenea, polițiștii au anunțat că atacatorul nu s-a baricadat în restaurantul din zona spitalului Carrer.

Autoritățile spaniole au publicat o fotograrie cu bărbatul care ar fi închiriat furgoneta folosită în atac și l-au identificat cu numele Driss Oukabir. Nu s-a specificat, însă, dacă bărbatul din fotografie este același care l-au arestat polițiștii.

Driss Oukabir

Actualizare 21.45: Potrivit agenției de presă Reuters, citată de Agerpres, polițiștii spanioli au arestat 2 suspecți în legătură cu atacul terorist de pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona.

Totodată, un oficial spaniol a confirmat pe rețeaua de socializare Twitter că bilanțul victimelor din urma acestui atac este de 13 morți și peste 50 de răniți. Puigdemont afirmă că au fost spitalizate cel puțin 80 de persoane și că un număr foarte mare de localnici s-au prezentat pentru a dona sânge pentru victime.

Între timp, Statul Islamic a revendicat atacul prin propria sa agenția de presă, Amaq, anunță Agerpres.

Actualizare 22.15: Ziarul Libertatea a publicat pe site-ul său un video filmat de un cetățean român prezent la fața locului unde a avut loc atacul terorist.

„Acolo era iadul. Dincolo de orice imaginație”, a declarat bărbatul român citat de Libertatea.

Ministerul Afacerilor Externe al României anunță într-un comunicat de presă că are în atenție incidentul produs iar Consulatul General al României de la Barcelona a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează și cetățeni români. Momentan nu există indicii în acest sens.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.
Ministerul Afacerilor Externe transmite că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Consulatul General al României la Barcelona monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de evoluţia evenimentelor.

Știre în curs de actualizare…