Un spaţiu al copilăriei, proiectul Mnemonics care reprezintă România la Bienala de arhitectură de la Veneția

Jocurile generației cu cheia la gât, bara de curățat covoare ce folosea, uneori, pe vremuri, ca poartă de fotbal sau bară de gimnastică, rotativa de metal, mingile ce sar în preajma meselor fixe de șah, leagănul și șotronul, dar și alte amintiri de printre blocurile României, au făcut deliciul publicului la Pavilionul României, în deschiderera Bienalei de Arhitectură de la Veneția. Astfel, proiectul MNEMONICS cu care se prezintă România la cea de-a 16-a ediție a Bienalei și-a atins obiectivul, așa cum au conchis cei care au participat la deschiderea de la Giardini della Biennale și de la sediul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică dela Veneția, informează ICR.

Cei prezenți la deschiderea Pavilionului țării noastre nu au ezitat să se dea în leagănele de metal expuse și să încerce exerciții de gimnastică la bara de covoare.

„A fost spectaculos să auzim o vizitatoare din Serbia exclamând, la ieșirea din pavilionul României: Este incredibil! Mi-am retrăit copilăria în acest pavilion. Ne-am dat seama că am ajuns la sufletul oamenilor”, au declarat realizatorii proiectului.

Utilizând elemente de recuzită din spațiul „dintre blocuri”, Romeo CUC (coordonator), Mihai GHEORGHE (art director), Irina Petra GUDANĂ (comunicare), Roxana POP (graphic design), Raluca SABĂU (design), Vlad TOMEI (copywriter) invită la schimb de roluri pe terenul de joacă, întâlniri și reflecție asupra efectelor apropierii unui spațiu comun de către o comunitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În concepția celor 6 tineri arhitecți și artiști vizuali care au realizat MNEMONICS, proiectul ce reprezintă țara noastră la Bienală, elementele prezentate de ei, intră în dialog cu un alt spațiu memorabil al acestor trăiri, un spațiu de tranzit între teritoriul privat și cel public, între apartament și curtea blocului – casa scării de bloc. Ei răspund, astfel, provocării „Freespace”, lansate de curatorii ediției din acest an a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, Yvonne Farrell şi Shelley McNamara. „Freespace” reprezintă generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.

Văzută ca un demers spre viitor, ce constă într-o viziune optimistă asupra spațiului dintre blocurile orașelor din România, reprezentarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneția prin proiectul MNEMONICS, este organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

„Pentru amenajarea Pavilionului României de la Veneția și a Galeriei Institutului Cultural Român ne-am propus să prezentăm contextul urban într-o abordare scenografică optimistă. Ne-am concentrat pe o tematica pozitivă și ne-am asumat un parcurs curatorial demn să sensibilizeze prin creativitatea jocurilor și nemărginita imaginație ce o oferă libertatea copilăriei. Eu, personal consider cartierele de blocuri un patrimoniu național cu potențial enorm de regenerare a comunităților, a relațiilor inter-umane, a modului de locuire și a modului de folosire a spațiului public (liber). Cu ocazia Bienalei de la Veneția avem șansa să expunem o viziune optimistă a acestui fond construit și țin să mărturisesc că suntem onorați să reprezentăm România la acest eveniment internațional,” a declarat, în numele echipei, Romeo Cuc, curator al Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2018.

Prezent la eveniment, vicepreședintele ICR, domnul Béla Dan Krizbai a evocat evoluția spectaculoasă a arhitecturii românești din ultima sută de ani: „MNEMONICS analizează realitatea care, pentru mulți dintre noi, în postmodernitatea noastră, poate părea plictisitoare sau pur și simplu urâtă; este o abordare optimistă, deoarece viața a fost văzută prin ochii acelor copii care au transformat spațiul dintre blocuri în propriul lor spațiu, în propriul teren de joacă, în propriul lor regat fantastic. De aceea, MNEMONICS sugerează o amintire colectivă a acelor ani. Fără a fi un documentar, proiectul ce reprezintă România la această ediție a Bienalei este, mai degrabă, o invitație jucăușă la imaginație și creativitate”, a declarat în deschiderea evenimentului de la Veneția domnul Béla Dan Krizbai, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Bienala de Arhitectură este deschisă publicului din 26 mai și va putea fi vizitată până pe 25 noiembrie 2018. La cea de-a 16-a ediție sunt prezente, în acest an, 65 de țări. Bienala de la Veneţia este, de mai bine de un secol, unul dintre evenimentele culturale cele mai prestigioase din lume. Scopul său este de a promova noile tendinţe artistice, prin organizarea de manifestări internaţionale, urmărind un model pluridisciplinar: artă, arhitectură, cinema, dans, muzică, teatru.