Spital din Italia, obligat să plătească despăgubire de un milion de euro după ce medicii au pus un diagnostic greșit

Un pacient în vârstă de 72 de ani, din localitatea italiană Oriago, provincia Veneția din Veneto, a decedat în urma unei diagnoze greșite pusă de medicii la Spitalul Raffaele Arcangelo – Fatebenefratelli din Veneția.

Ca rezultat, spitalul a fost condamnat să plătească despăgubiri de peste un milion de euro către văduva, copiii și nepoata bărbatului.

Decesul a avut loc la 4 februarie 2020, în timp ce bărbatul era internat în spital încă de la mijlocul lunii ianuarie.

Hotărârea a fost dată de judecătoarea Silvia Franzoso, ca urmare a unui proces civil inițiat de familie, reprezentată de avocatul Enrico Cornelio. Deși spitalul poate face apel, decizia este executabilă imediat.

O analiză tehnică a fost crucială în decizia tribunalului și a arătat greșelile făcute de medici. În primul rând, nu a fost efectuată o radiografie la torace, deși era programată, fără a oferi nicio justificare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pacientul suferea de o pneumonie care, dacă ar fi fost tratată corespunzător cu antibiotice, ar fi reușit să o învingă.

Simptomele bărbatului au fost grav subestimate, inclusiv febra apărută la data de 21 ianuarie și scăderea nivelului de oxigen din sânge, de la 94% la 80%.

Deși pacientul a fost transferat la spitalul Fatebenefratelli cu o diagnosticare de insuficiență respiratorie, acest lucru nu i-a determinat pe medici să efectueze investigațiile necesare.

Un expert medical a afirmat că un diagnostic corect pus la timp, hidratare adecvată și terapie cu antibiotice ar fi oferit pacientului o șansă de supraviețuire de peste 50%.

Judecătoarea a concluzionat astfel că această tragedie este „rezultatul direct al neglijenței personalului medical al spitalului, în special din cauza absenței unui diagnostic corect de pneumonie în raport cu simptomele care s-au manifestat și, ulterior, a complicațiilor multiple care au apărut”.

„Decizia tribunalului nu ni-l poate aduce înapoi, dar a adus demnitate și justiție față de dispariția injustă și prematură a unui om care era soțul, tatăl și bunicul nostru”, a declarat, în schimb, familia victimei.