Sportivă româncă din Italia în scaunul cu rotile, victimă a unui episod rasist: „Handicapată de că…t”

O tânără sportivă paralimpică în vârstă de 23 de ani, de origine română, care se afla în scaunul cu rotile, a fost insultată la Ardea, lângă Roma, de un bărbat care i-a strigat că e o străină handicapată și ar trebui să se întoarcă în țara ei. Tatăl tinerei, care a sărit în apărarea fiicei sale, a fost internat la spital cu mai multe contuzii la nivelul feței. Luca Pancalli, președintele Comitetului Paralimpic italian, și-a exprimat solidaritatea cu familia de români: „Este incredibil că încă mai trebuie să discutăm despre astfel de episoade de ură, violență și ignoranță. Îmi exprim solidaritatea față de familia sportivei Beatrice Ion, membră a echipei naționale paralimpică de baschet.”

Beatrice Ion locuiește la Ardea împreună cu familia ei și urmează cursurile Facultății de Științe ale Comunicării la Universitatea din Teramo, informează Corriere della Sera. Suferă de poliomelită, contractată la numai 3 luni de viață, probabil din cauza unei erori în administrarea vaccinului și a unei reacții ulterioare. Nu-și poate folosi picioarele și pentru acest motiv folosește un scaun cu rotile pentru a se deplasa.

Aflată împreună cu părinții într-o parcare din apropierea locuinței sale, a fost insultată cu fraze rasiste de un cetățean care voia locul de parcare pentru persoanele cu dizabilități „Străini de că..at ce sunteți, întoarceți-vă în țara voastră!” (Stranieri di m.., tornate al vostro Paese!), le-a strigat bărbatul indignat, apoi referindu-se direct la Beatrice a catalogat-o drept „handicapată de că..at” (Handicappata di merda).

A avut loc o ceartă urmată de o bătaie între cetățeanul respectiv și tatăl tinerei românce care a ajuns în cele din urmă la spital, cu mai multe contuzii la nivelul feței. Mama fetei a fost și ea amenințată: „O-ntâlnesc eu pe stradă, fiți atenți!”, i-a spus bărbatul furios referindu-se la Beatrice.

Beatrice Ion împreună cu mama și tatăl său. Foto: Corriere della Sera

Un atac rușinos asupra unei tinere românce și a familiei sale, care sunt în Italia de aproape 20 de ani. Mai mult de atât, Beatrice este cetățean italian de aproximativ 6 ani și a câștigat dreptul de a juca în naționala de baschet a Italiei. Ea și-a manifestat supărarea pe profilul de Facebook unde a scris:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Lăsând la o parte jignirile pe care mi le-a făcut pentru că sunt o persoană cu dizabilități, mi-a spus că suntem „străinii pu..i” (stranieri del cazzo) și că ar trebui să ne întoarcem în țara noastră. Să nu-mi spuneți că nu există rasism în Italia, pentru că eu l-am trăit astăzi, după 16 ani în această țară.” Beatrice Ion specifică : „Este pentru prima oară însă când mi se întâmplă legat de naționalitatea mea. Până acum se legau doar de dizabilitatea mea.”

Beatrice a mai adăugat:

„Locuiesc în Italia de 16 ani, am cetățenia italiană, am făcut toate școlile aici și îmi continu studiile într-o universitate italiană. Joc în echipa națională italiană de baschet în scaunul cu rotile și mă consider în întregime italiană și totuși am fost atacată, tata a fost atacat. Voi, care ne-ați agresat (bărbatul era însoțit de alte persoane care nu au luat parte la agresiune – n.r.), să vă fie rușine, suntem străini, dar avem mai multă demnitate decât voi! Iar ceilalți, care ați privit totul fără să ridicați un deget, ar trebui să vă fie rușine mai mult decât lor!”

Tânăra româncă a început să joace baschet pentru cei în scaunul cu rotile, la vârsta de 11 ani:

De-a lungul anilor Beatrice Ion a câștigat cu echipa Santa Lucia 3 campionate de tineret, 2 sezoane, 3 Super Cupe italiene, 3 Cupe italiene și a participat la Campionatele Europene Lignano Sabbiadoro din 2018. În prezent joacă la Amicacci Giulianova, una dintre echipele care au făcut istoria acestui sport în Italia, fondată acum aproape 40 de ani de Peppino Marchionni, figură istorică a mișcării paralimpice: „Sunt foarte drăguți. Era al doilea meu sezon la ei, când campionatul a fost întrerupt din cauza pandemiei”, a declarat sportiva româncă.

Beatrice Ion. Foto: Giornalettismo

Reprezentanții clubului Amicacci Giulianova, și-au exprimat solidaritatea cu jucătoarea româncă, prin intermediul rețelelor de socializare: „Cu mare regret, aflăm despre agresivitatea din motive rasiale împotriva colegei noastre, Bea și a familiei sale. Flagelul rasismului este încă, din păcate, o problemă foarte actuală și la nivel mondial. Orice formă de rasism este abominabil și vom continua să luptăm mereu, așa cum am făcut-o deja, pentru a elimina această ciumă gravă, atât din ​​viața noastră personală, cât și din sport.”

Un pic mai târziu a sosit și reacția lui Luca Pancalli, președintele Comitetului Paralimpic italian:

„Vreau să-mi exprim solidaritatea și sunt alături de familia lui Beatrice Ion, atletă a echipei naționale italiene de baschet în scaunul cu rotile. Au fost victimele unei rușinoase agresiuni fizice și verbale, cu caracter rasist. Beatrice poartă cu mândrie și angajament tricoul albastru al naționalei noastre și trăiește în Italia de 16 ani. Ceea ce i s-a întâmplat ne cutremură. Pe lângă jignirile privind naționalitatea s-au adăugat și cele în legătură cu dizabilitatea sa. Este incredibil că mai trebuie încă să vorbim despre astfel de episoade de ură, violență și ignoranță. Tot ceea ce i s-a întâmplat ar trebui să ne pună pe gânduri.”