Stare de urgență în Marea Britanie din cauza căldurii extreme, o premieră în istoria acestei țări

Pentru prima dată în istoria Regatului Unit al Marii Britanii, în cursul zilei de vineri, 15 iulie 2022, a fost declarată stare de urgență națională, după ce a fost emisă o avertizare cod roșu de căldură extremă, deoarece temperaturile ar putea atinge 40°C (104°F), informează BBC.

Cea mai mare avertizare dată de Met Office (Biroul Meteorologic, abreviat ca Met Office, este serviciul meteorologic național al Marii Britanii) acoperă o zonă care include Londra, Manchester și York pentru zilele de luni și marți, 18 și respectiv 19 iulie.

Această avertizare înseamnă că există un risc pentru viața tuturor persoanelor aflate în această perioadă pe teritoriul britanic și rutinele lor zilnice vor trebui să se schimbe.

Sunt probabile restricțiile de viteză pe liniile de cale ferată, unele școli se vor închide mai devreme și unele programări la spital vor fi anulate.

Pe șosele, utilajele de împrăștiat sare pe timpul iernii plănuiesc să împrăștie acum nisip pentru a reduce topirea asfaltului, iar RAC (Royal Automobile Club) a avertizat că mai mulți șoferi vor avea nevoie de ajutor pe măsură ce mașinile lor se vor supraîncălzi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă avertismentul venit de la Met Office, Agenția Britanică pentru securitate sanitară a emis o avertizare la cel mai înalt nivel de căldură pentru sănătatea și îngrijirea organismului – avertizând că anumite boli și, posibil, decesul ar putea apărea chiar și „între cei apți și sănătoși”.

Liderii NHS (National Health Service) au avertizat vineri seara că va exista o cerere mai mare de ambulanțe, iar pacienții ar putea fi expuși riscului dacă sunt lăsați în afara spitalelor în interiorul vehiculelor de urgență pe timp de caniculă.

Într-o scrisoare, au spus că ambulanțele nu ar trebui să aștepte în afara departamentelor de urgență mai mult de 30 de minute, înainte de a scoate pacienții din incinta vehiculelor.

Este prima dată când este emisă o avertizare cod roșu de căldură pentru anumite părți din Marea Britanie, deși sistemul de avertizare de căldură extremă a fost introdus abia în 2021.

Downing Street (Guvernul Marii Britanii) a spus că alerta a fost tratată ca o urgență națională. Oficialii s-au întâlnit vineri și se vor întâlni din nou în weekend pentru a discuta intervenția autorităților în această situație.

Vremea de la începutul săptămânii viitoare este prognozată a fi caniculară în Marea Britanie, dar temperaturile vor depăși 30 °C în Scoția și Irlanda de Nord, mai mult decât maximele de 30 °C prognozate în unele părți din Anglia și Țara Galilor.

Originar din Africa de Nord, valul de căldură extremă se răspândește în toată Europa și a alimentat numeroase incendii de vegetație în Portugalia, Franța și Spania.

Grahame Madge, purtătorul de cuvânt al Met Office, a declarat că „potențial este o situație foarte gravă”, cu o șansă de 50% ca temperaturile să atingă 40 °C – probabil de-a lungul coridorului A1, care se întinde de la Londra către nord, spre Yorkshire și nord-est.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Marea Britanie a fost de 38,7 °C, înregistrată la Cambridge (East of England) în 2019, iar prezentatorul BBC Weather, Matt Taylor, a spus că acum există o posibilitate reală de a atinge 40 °C în Marea Britanie.

„Este excepțional de cald, genul de temperaturi cu care, dacă ești în vacanță, le poți face față, dar în viața de zi cu zi poate avea un impact grav asupra sănătății”, a spus el.

Ce face căldura extremă asupra organismului uman?

Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se dilată. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult pentru a împinge sângele în organism.

Acest lucru poate provoca simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată cu mâncărime sau picioare umflate, pe măsură ce vasele de sânge devin permeabile.

În același timp, transpirația duce la pierderea de lichide și sare și, în mod esențial, echilibrul dintre ele în organism se modifică. Acest lucru, combinat cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare.

Temperaturile pe timp de noapte în unele zone nu vor scădea sub 25 °C, dar este posibil ca temperaturile să înceapă să se răcească începând de miercuri.

CEO-ul Met Office, Penny Endersby, a declarat că prognoza de căldură extremă a fost „absolut fără precedent” și a îndemnat oamenii să ia avertismentul la fel de în serios ca un avertisment cod roșu de dispariție, ori pentru ninsoare sau vânt.

Oamenii din Marea Britanie sunt obișnuiți să trateze vremea caldă ca pe o „ocazie de a merge să se joace la soare”, dar „nu este genul acesta de vreme”, a precizat ea.

În Anglia, în vara anului 2020 s-au înregistrat 2.500 de decese suplimentare din cauza vremii caniculare, iar Crucea Roșie anticipează că decesele cauzate de căldură în Marea Britanie s-ar putea tripla în următorii 30 de ani.

Oamenii sunt îndemnați să rămână hidratați, să aibă grijă de persoanele vulnerabile, să țină draperiile închise și să stea cât mai departe de soarele amiezii.

Au existat îngrijorări cu privire la presiunea asupra NHS în timpul vremii extreme. Downing Street a spus că există planuri de urgență și că premierul este în curs de actualizare (după recenta demisie a lui Boris Johnson – n.r.).

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar experții prevăd că temperaturile vor continua să crească, dacă guvernele nu vor reduce drastic emisiile de CO2.

„Șapte dintre primele 10 zile cu cele mai ridicate temperaturi din Marea Britanie au fost din 2003”, a precizat prezentatorul BBC Weather, Matt Taylor.

Cel mai recent val de căldură a adus avertismente de perturbare a circulației pe calea ferată, firma feroviară Avanti West Coast avertizând că serviciile de weekend ar putea fi anulate cu un preaviz scurt, orare modificate și durate de călătorie prelungite fiind așteptate luni și marți.

Firma feroviară a subliniat că clienții ar trebui să călătorească doar „dacă este absolut necesar” la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, Network Rail a declarat că impactul asupra serviciilor feroviare va „varia în funcție de regiune, dar călătoriile vor dura mult mai mult și există probabilitatea de anulări, întârzieri și modificări de ultim moment”.

Serviciul „Transport for London” a îndemnat, de asemenea, persoanele din capitală să călătorească doar pentru „călătorii esențiale” și a avertizat că creșterea temperaturii ar putea avea un anumit impact asupra serviciilor de metrou și feroviar.

În același timp, cinci evenimente cu curse de cai programate pentru luni și marți au fost anulate din cauza temperaturilor extreme prognozate pentru cele două zile.