Stiglitz, Premiul Nobel pentru economie: „Italia trebuie să renunțe la euro, avantajele sunt clare”

„Italia trebuie să renunțe la euro, avantajele sunt clare”, a declarat câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz. Revenind la liră ca monedă națională „beneficiile ar depăși, probabil, costurile”, a explicat economistul american într-o lungă analiză realizată în cotidianul paneuropean Politico.eu, prezentată de Europa Today și citată de Today.it.

„O mişcare riscantă, dar care ar aduce avantaje clare, liniare şi considerabile”, sugerează Stiglitz care este de părere că Salvini şi Di Maio fac bine când cer o reformare puternică a Europei.

Omul de ştiinţă american arată că Bruxelles a introdus, „restricţii puternice asupra datoriilor şi deficitului”, care reprezintă obstacole ulterioare pentru redresarea economică a Italiei: „se ştie ce trebuie făcut, dar problema este şovăirea Germaniei care împiedică orice schimbare”, susţine Stiglitz.

„Riscul Greciei” pentru Italia

Stiglitz aduce exemplul Greciei, guvernată de Alexis Tsipras, pe care economistul îl numește „timid și neexperimentat” și care ar fi trebuit să respingă diferitele planuri de salvare din partea UE și să renunțe la moneda unică, dar nu a avut curajul să o facă iar „rezultatul a fost stagnarea” PIB-ului țării, care din 2015 a scăzut cu 25% față de nivelul său dinainte de criză „și de atunci abia s-a mai mișcat.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Roma nu trebuie să facă aceeași greșeală, în lipsa unor reforme semnificative, beneficiile pentru Italia de a renunța la moneda euro sunt clare, lineare și considerabile”, consideră analistul american.

„Un curs de schimb mai mic ar permite Italiei să exporte mai mult. Consumatorii ar înlocui mărfurile importate cu cele italiene. Turiştii ar vedea ţara drept o destinaţie şi mai atrăgătoare”, iar toate acestea „ar stimula cererea şi ar creşte veniturile” iar în acest fel, „creşterea economică ar fi mai mare şi rata ridicată a şomajului în Italia (care este la 11,2%, cu 33,1% în rândul tinerilor) ar scădea”, afirmă Stiglitz.

Joseph Eugene Stiglitz s-a născut la 9 februarie 1943 și este un economist american, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2001.