Stilul arhitectural în care își construiesc italienii casele. Rafinat, elegant, romantic!

Distinse şi cu un aer elegant, casele italiene impresionează încă de la prima vedere iar arhitectura italiană poate fi caracterizată simplu prin doar câteva cuvinte: specială, aparte, tradiţională, romantică.

Un cuvânt greu de spus în definirea stilului italian arhitectural îl are moştenirea antichităţii clasice, astfel, casele în stil italian îmbină tradiția arhitecturală romană cu stilul caselor mediteraneene grecești și al celor de inspirație colonială. Prin urmare, la aceste locuințe se întâlnesc elemente precum: arcade, firide, bolți și terase. Construcțiile sunt mari, elegante, cu camere înalte, pereți albi și ferestre impunătoare.

De asemenea, casele în stilul clasic italian se remarcă prin arhitectura impresionantă, care implică o notă romantică și de confort. Terasele largi, grădinile opulente cu multe plante şi flori exuberante, folosirea pietrei naturale şi a lemnului, treceri fluide împodobite cu arcade, sunt elemente care caracterizează exteriorul, în timp ce la interior predomină plăcile ceramice, lemnul masiv, stucaturile.

Deși suprafața ocupată efectiv de construcție la nivelul solului nu este întotdeauna foarte mare, totuși spatiile interioare sunt generoase. Imobilele sunt dezvoltate pe înălțime, încăperile fiind repartizate de obicei pe două niveluri.

Decorațiile nu lipsesc şi ele sunt etalate şi la exterior. Acoperişurile, ca în majoritatea caselor mediteraneene, sunt puţin înclinate şi, de aceea, soluţia aleasă cu predilecţie pentru învelitoare este cea a ţiglelor ceramice tip olan, ceea ce oferă o personalitate aparte, atât prin culori cât şi prin formele rotunjite.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La finisarea interioarelor se folosește atât lemnul, cât și ceramica, mozaicul sau marmura. Încăperile sunt amenajate în culori neutre, cu piese de mobilier masive, draperii sau perdele și candelabre somptuoase.

Grinzile din lemn păstrate la vedere sunt obișnuite în interiorul caselor, regăsindu-se atât la primul nivel, în zona de zi, cât și la mansardă.

Un alt detaliu specific locuințelor din Italia sunt plăcile ceramice, utilizate pentru acoperirea pardoselii nu numai în băi și bucătărie, ci și în camerele de primire.

Istoria designului interior italian este una foarte lungă începând încă din Antichitate. Arhitectura renascentistă datează din Florenţa secolului al XV-lea, acest design fiind dominat de arcade, coloane de piatră, terase și de elementele baroce de bun gust.

Amenajările interioare erau hobby-ul preferat al nobilimii romane. Romanii nu au creat doar clădiri superbe din punct de vedere arhitectural, ci şi interioare minunate, punând accentul pe confort, funcționalitate şi estetică. De-a lungul secolelor, vilele romane ornate cu numeroase detalii arhitecturale au făcut loc unor structuri mai simple şi mai durabile.

Dar casele în stil italian păstrează şi astăzi această măreţie uimitoare, indiferent că este vorba de mobilă, accesorii sau decorații.

Distribuie acest articol