Strigătul de ajutor al unui român din Italia condamnat la închisoare pe nedrept: „Sunt disperat!”

O situație absolut paradoxală și disperată este cea a unui român din Italia care, deși cetățean cu act de identitate emis de autoritățile române și în curs de valabilitate, în urma unui control al poliției italiene a fost condamnat la închisoare cu acuzația că ar fi folosit o carte de identitate falsă.

O eroare a unui funcționar din cadrul Consulatului României la Milano, care a transmis greșit informația către poliția italiană: „Această carte de identitate este falsă. Viseleanu Mihai nu este cetățean român”.

Doar că falsă nu era, iar bărbatul român a fost între timp condamnat la 8 luni de închisoare pentru fals și uz de fals. Informația că actul de identitate ar fi contrafăcut și nerecunoscut de statul român a fost eliberată în anul 2010 de Ioan Popa, atașat al Afacerilor Interne – Prim Consilier Diplomat în cadrul Consulatului român din Milano.

Viseleanu Mihai a fost oprit de poliția italiană pentru un control de rutină în anul 2010. Nu cunoștea bine limba și nu a înțeles ceea ce i-au spus polițiștii italieni, iar după 12 ore a fost eliberat. Nu a mai știut nimic până zilele trecute, când după 9 ani, a fost luat de poliție de la locul de muncă din Bologna și dus la secția de poliție, unde i s-a înmânat ordinul de executare a pedepsei cu 8 luni de închisoare.

După ce a fost oprit în anul 2010, pe numele lui Viseleanu Mihai a fost deschis un dosar penal, iar procesul a avut loc fără ca el să aibă cunoștință de acest fapt. În anul 2014 a primit o condamnare definitivă pentru „posesie și fabricare de documente de identitate false” (Possesso e fabbricazione di documenti di identificazione falsi), iar pe 27 iunie 2018 a fost emis ordinul de executare a pedepsei. Dacă între timp nu-și va dovedi nevinovăția, pe data de 6 iunie 2019 românul va fi dus la închisoare pe nedrept.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Soția sa ne-a trimis documentele care dovedesc cele afirmate mai sus și petiția destinată autorităților române, în care este descrisă situația disperată a românului nostru:

«Subsemnatul Viseleanu Mihai, cetățean român, născut la data de 03.11.1983, cu domiciliul în județul Botoșani, comuna Cristeşti, iar resedinta în Italia, Bologna, Piazzetta Carlo Musi 16. În temeiul Ordonantei nr. 27/2002 privind reglementarea activității de solușionare a petițiilor, vă aduc la cunoștință următoarele:

În data de 12.10.2010,pe raza localității Bologna, în Italia, unde am reședința și în momentul actual, mergând dimineața la muncă, am fost oprit de poliția italiană, eu și încă alți 5 colegi de-ai mei pentru a fi legitimați, apoi am fost duși către sediul acesteia pentru a ni se verifica identitatea. S-a cerut verificarea cărților de identitate pe care le aveam asupra noastră de poliția italiană către Consulatul General al României la Milano, în răspunsul căreia (atașez copie) se specifică, că nu aș fi cetățean român și cartea mea de identitate la vremea respectivă cu seria XT și numărul 202414 (atașez copie) nu a fost eliberată de autoritățile române, deci ar fi falsă și că nu există nici o persoană cu datele din cartea mea de identitate.

Conform adeverinței nr. IX55851 din 20.05.2019, eliberată de Primăria Municipiului Botoșani, Serviciul Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor (atașez copie), această carte de identitate există, este veritieră, este eliberată de către SPCLEP, în data de 10.03.2004.

Menționez că, la acea dată, am fost reținut de către autoritățile italiene pentru 12ore, nu am avut traducător, nu mi s-a explicat ce se întâmplă și cum trebuie să procedez în continuare și nu am mai fost căutat de către poliție sau alte autorități până în data de 8 mai 2019.

În data mai sus menționată, 8.05.2019, am fost luat de la locul de muncă de către poliția italiană și condus către secție, unde mi s-a înmânat un ordin de execuție pentru condamnare, 8 luni de detenție (atașez copie).
Precizez că am contactat imediat un avocat, prin care am reușit să obțin copie după dosarul de condamnare, aflând că a fost un proces cu o durată de 4 ani de care nu am știut, neprimind nici o citație acasă și că în 2014 s-a dat o condamnare definitivă pe numele meu (atașez copie).
Mai menționez că din 2010 și până în prezent am lucrat mereu în Bologna, cu contract de muncă și am avut aceeași adresă de reședință dar nu am primit nici o citație și nici nu am fost contactat de către vreun avocat din oficiu.

Precizez că sunt căsătorit în România din 2011, am un băiat de 8 ani jumătate, născut pe teritoriul Italiei, la Bologna, o firmă deschisă pe numele meu și cu toate aceste până în data de 8.05.2019, nu mi s-a adus la cunoștință de această condamnare, nu am fost căutat de nicio instituție a statului italian.

Din situația de fapt expusă mai sus rezultă că este necesar să luați următoarele măsuri :
Să faceți controalele necesare în regim de urgență și să vedeți unde s-a produs eroarea. Este de neconceput ca un cetățean al statului român, cu carte de identitate valabilă și demonstrabilă să fie condamnat nevinovat. Adeverința eliberată de Consulatul General al României la Milano, prin care s-a specificat că Viseleanu Mihai din verificările efectuate de către consulat n-a fost găsit în baza de date și nu este cetățean român și cartea de identitate este falsă, a fost eliberată sub semnătura d-lui Adept al Afacerilor Interne – Prim Consilier Diplomat, Prim Diriginte IOAN POPA, document în baza căruia am fost condamnat la 8 luni de detenție.

Cu respect vă întreb, cum este posibil ca prin neglijența acestui funcționar care a eliberat documentul să se ajungă la distrugerea unei familii fără a avea nici o vină. Vă rugăm să interveniți la autoritățile italiene cu celeritate pentru a mi se rezolva cazul deoarece pe 6 iunie 2019, mi se expiră termenul de a dovedi nevinovăția. În caz contrar mă vor aresta, eu fiind nevinovat.

Vă rog respectuos să-mi trimiteți modul de rezolvare a acestei situații și ce trebuie să întreprind eu pentru a ieși din această complicată situație în care mă aflu din cauza neglijenței unui funcționar al Consulatului General al României la Milano.
Solicit răspuns cu celeritate.
23.05.2019 Viseleanu Mihai»