Festivalul de Film de la Veneția: „Événement”, cu Anamaria Vartolomei în rolul principal, a câștigat marele premiu

Leul de Aur, marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, a fost câștigat de producția franceză „L’événement” (Evenimentul), în care rolul principal este jucat de Anamaria Vartolomei, actriță franco-română. La același festival, lungmetrajul românesc „Imaculat” a primit premiul pentru cel mai bun debut.

Actriţa Anamaria Vartolomei s-a născut în 1999 și a copilărit în satul Plopu din județul Bacău până la 6 ani. Părinții săi emigraseră în Franța încă de când ea avea 2 ani și a rămas în grija bunicilor, după care, la 6 ani, a plecat și ea cu părinții în Franța.

A descoperit actoria la școală și a debutat la vârsta de 10 ani, la Paris, în filmul „Mica mea prinţesă”, alături de celebra actriță franceză Isabelle Huppert.

„Toată familia mi-a rămas în România. Acolo îmi sunt rădăcinile. Încercăm cu părinţii mei şi cu fratele meu să mergem în România măcar o dată pe an”, spunea Anamaria Vartolomei într-un interviu pentru Mediafax. Cu toate acestea, ea a mărturisit că nu crede că o să se întoarcă vreodată în România, pentru că își vede viitorul în Franța.

Filmul „Evenimentul”, în regia lui Audrey Diwan, este o adaptare după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acțiunea are loc în Franța anilor 1960, înainte ca avortul să fie legalizat. Producția prezintă călătoria unei tinere studente care rămâne însărcinată, interpretată de actrița Anamaria Vartolomei, considerată „o revelație”, după cum scriu jurnaliştii de la AFP, potrivit Agerpres.

Audrey Diwan, regizoarea filmului, a dedicat premiul actriței Anamaria Vartolomei declarând: „Tu ești filmul, tu ești victoria!”

Audrey Diwan, regizoarea filmului și actrița Anamaria Vartolomei

De asemenea, Monica Stan și George Chiper-Lillemark, regizorii filmului „Imaculat”, au fost premiați la Veneția cu trofeul ‘Luigi de Laurentis – Lion of the Future’, acordat pentru cel mai bun debut.

Monica Stan și George Chiper-Lillemark, regizorii filmului „Imaculat”

Anul acesta, Alexander Nanau, regizorul filmului “Colectiv”- nominalizat la Premiile Oscar, a făcut parte din juriul festivalului.