Sute de badante și menajere anchetate în Italia. Câștigau peste 8.000 de euro pe an, dar nu au depus declarația de venit

Formularul „730” sau „Declarația de venit 730” este declarația anuală de venit din Italia și este obligatorie pentru toți salariații care au un venit anual mai mare de 8.000 euro, toți cei care au avut două sau mai multe locuri de muncă în același an fiscal și, de asemenea, cei care au avut perioade de șomaj plus un contract sau mai multe contracte în același an.

Printre lucrătorii din Italia care au această obligație se numără și asistenții familiali, deci badantele și menajerele din casele italienilor care, în decursul unui an, câștigă peste 8.000 de euro din salar.

Agenții Gărzii Financiare din provincia italiană Viterbo, situată în regiunea Lazio, au efectuat numeroase controale în sectorul lucrătorilor domestici și au descoperit nu mai puțin de 300 de badante și menajere care nu au depus declarația de venit „730” în fiecare an, deși veniturile lor depășeau pragul specificat mai sus.

Astfel, toate aceste persoane s-au trezit din senin că au de plătit statului italian taxe și impozite de milioane de euro, informează publicația locală ON Tuscia.

„Direcțiile teritoriale ale Comandamentului Provincial al Gărzii Financiare din Viterbo, în cadrul inițiativelor întreprinse pentru garantarea echității fiscale, și-au concentrat atenția în ultimii doi ani și pe sectorul colaboratorilor casnici (așa-numitele ajutoare la domiciliu/îngrijitoare), identificând, în urma verificărilor aprofundate, un număr total de 300 de persoane care făceau evaziune fiscală și permițând recuperarea unor taxe de peste 9 milioane de euro, denunțând totodată aceste persoane la autoritățile administrative competente”, se arată într-un comunicat al Gărzii Financiare din Viterbo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Verificările au fost efectuate, în special, asupra colaboratorilor domestici care realizează venituri ce depășesc 8.000 de euro pe an și care nu au membri de familie aflați în întreținere în Italia, prag sub care se beneficiază de dreptul de a nu depune declarația de venit. În caz contrar, la depășirea acestui prag, se declanșează obligația de declarare, cu îndatoririle ulterioare (de plată a taxelor și impozitelor impuse prin lege – n.r.)”, se mai arată în comunicatul Gărzii Financiare.

Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal român stabilit la Torino, a atras atenția recent, în cadrul unei sesiuni de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia, asupra sancțiunilor dure luate de statul italian împotriva celor care omit să își depună declarația anuală de venit (formularul 730).

„Amenzile de câteva sute de euro pentru cei care nu depun declarația de venit ajung la câteva mii, usturătoare, pentru că se adaugă neplata la timp și penalități pentru fiecare zi de întârziere. Astfel se ajunge la unele sume devastatoare, am avut cazuri de badante care au primit 10.000, 20.000 de euro de plată. Uneori au fost și greșeli de calcul ale instituțiilor italiene, de aceea fiecare dosar trebuie verificat la virgulă. Dar sunt cazuri în care am plâns când am văzut amenzile. Când ai un cod fiscal, e scris pe frunte ce și cât ai de plătit. De aceea, informarea oficială e sfântă”, a precizat consultantul fiscal.

Operațiunile autorităților din Viterbo au fost posibile și datorită unui acord la nivel național între INPS (Institutul Național de Previdență Socială din Italia) și Garda Finaciară care, prin examinarea încrucișată a datelor, a reușit să identifice sute de lucrători din domeniul casnic ce făceau evaziune fiscală.

Anchetatorii au constatat apoi lipsa declarațiilor fiscale la 300 de badante și menajere și a fost reconstituit profilul de venit al părților interesate prin documentația deținută de INPS, datorită faptului că, în cele mai multe cazuri, angajatorii au introdus toate datele prevăzute (perioade de angajare, ore lucrate, tarife orare, contribuții plătite, date de plată, trimestre de referință).

„De asemenea, în urma acestei activități și încrucișând informațiile din bazele de date, s-a putut interveni și în alte sectoare de servicii, odată cu descoperirea a 11 lucrători complet necunoscuți de către organele fiscale (muncitori la negru – n.r.) și a 7 subiecți care au beneficiat în mod nejustificat de ajutoare în contextul serviciilor sociale subvenționate”, au mai precizat agenții Gărzii Financiare.

Te-ar mai putea interesa:

Distribuie acest articol