Sute de mii de badante din Italia vor fi nevoite să lucreze și de sărbători dacă guvernul nu va permite deplasările în alte localități

Sute de mii de badante care lucrează în Italia, majoritatea românce, vor fi nevoite să lucreze și în zilele de Crăciun sau de Anul nou dacă guvernul italian va interzice deplasările dintr-o localitate în alta, informează asociația angajatorilor din sectorul domestic Domina, citată de publicația L’Adigetto. Motivul pentru care se prevede un astfel de scenariu este acela că fiii și rudele bătrânilor asistați nu vor mai putea să petreacă sărbătorile alături de aceștia, în condițiile în care vor fi aplicate astfel de restricții în preajma sărbătorilor așa cum se anunță în ultimele zile.

Potrivit datelor din Al Doilea Raport Anual cu privire la Munca în Sectorul Domestic, prezentat de Osservatorio Nazionale Domina, peste 407.000 de îngrijitoare din Italia sunt angajate în prezent cu contract de muncă și foarte multe dintre ele vor fi nevoite să facă ore suplimentare de sărbători. Conform Contractului Colectiv Național de Muncă, angajatorii sunt obligați să le plătească suplimentar față de zilele normale de lucru, deci la sfârșitul lunii ar trebui să primească un salariu mai mare decât într-o lună normală, fără sărbători lucrate.

Conform aceluiași raport, însă, 60% dintre persoanele care lucrează în acest sector nu au un contract de muncă, deci prestează servicii la negru. Acestora nu le va putea garanta nimeni, așadar, că vor fi plătite suplimentar pentru munca depusă în zilele de sărbătoare.

Premierul Conte și Parlamentul italian discută în aceste zile despre unele excepții care ar putea fi permise, în ceea ce privește deplasările în alte localități, în zilele de 25 și 26 decembrie, precum și în cea de 1 ianuarie 2021. Aceste excepții, însă, ar fi permise numai pentru o anumită distanță și numai în localități cu un număr mai mic de localități.

„Dacă Parlamentul, asumându-și toată responsabilitatea, vrea să introducă vreo excepție pentru localitățile mai mici, permițând circulația pe o rază restrânsă, să o facă. Parlamentul e suveran”, a declarat Conte recent citat de Corriere Adriatico.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI