Tânăr italian mort pe front în Ucraina. Părinții îndurerați: „Și-a sacrificat viața pentru Europa noastră”

Benjamin Giorgio Galli, un tânăr de 27 de ani, originar din Bedero Valcuvia (Varese) și cu dublă naționalitate, italiană și olandeză, a murit pe frontul din Ucraina luni, 12 septembrie, după ce s-a înrolat ca soldat voluntar în Legiunea Internațională de Apărare din Kiev pentru a lupta împotriva armatei ruse.

Trista veste a fost dată recent de tatăl tânărului, Gabriel Galli, unor cunoscuți ai fiului său Benjamin (cunoscut sub numele de Ben). Mama sa, Mirjam Van der Plas Galli, a confirmat și ea decesul: în urmă cu două zile, tovarășii de luptă ai fiului său au spus că se aflau la sud de Harkov când tânărul a fost lovit în timpul unui bombardament inopinat.

În ultimii ani, Ben se mutase cu familia în Olanda, țara de origine a mamei sale, dar se afla în Ucraina din primăvara trecută. Se alăturase primei Legiuni Internaționale de Apărare. Cu doar câteva zile în urmă, Ben luase legătura cu tatăl său, spunându-i că la întoarcere își va lua vacanță un an întreg.

Tânărul soldat avusese o misiune de luptă în zona Harkov și se întorcea împreună cu camarazii săi spre Kiev, când au fost surprinși de bombardamentul rușilor. În provincia Varese, unde a crescut și se întorcea periodic, se știa despre pasiunea sa pentru armele airsoft.

„Eu am fost cel care i-am plătit biletul de avion pentru a ajunge la Varșovia, aducându-l astfel mai aproape de graniță, gata să intre în Ucraina”, a recunoscut tatăl lui Ben într-un interviu pentru Corriere della Sera. Ambii părinți au precizat că ei au fost de acord cu alegerea fiului lor, care este „un erou”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Știi că a primit o mențiune onorabilă pentru comportamentul său în luptă? Dacă vrei, ți-o trimit pe e-mail. Benjamin este un erou. Un mare erou. Care și-a sacrificat viața pentru Europa noastră. Pentru că Europa este istorie, tradiție, democrație, uniunea diferitelor popoare și, adesea, prea des, uităm, din păcate, cât de esențial este să o protejăm. În orice mod posibil”, a menționat Gabriel în interviu.

Ben era pregătit să facă față armelor și acțiunilor militare, potrivit părinților săi. „Mental, fiul meu a avut o pregătire extraordinară pentru arme și acțiuni militare. Știa despre strategia de război. În acest sens, eu zic că nu a fost deloc un novice”, a adăugat tatăl său. Iar cei doi părinți nu au remușcări.

„Am fost de acord cu el. Sunt mândru de asta. Îi suntem recunoscători. În Europa ar trebui să-i fim cu toții”, subliniază Gabriel care povestește și cum a aflat de moartea fiului său.

Părinții lui Ben au fost alertați de autoritățile ucrainene miercurea trecută, dar fiul lor murise cu două zile mai devreme. Tatăl său spune că nu știe de ce autoritățile au așteptat atât de mult să fie anunțați părinții. După ce au aflat de decesul fiului lor, cei doi părinți au organizat imediat călătoria la Kiev.

„Camaradul vostru a murit ca un erou în această săptămână”, s-a adresat Gabriel prietenilor fiului său care au practicat alături de el pasiunea pentru airsoft. „Am aflat cu mare consternare și tristețe vestea morții lângă Harkov, Ucraina, a lui Benjamin Giorgio Galli”, a declarat consulul general al Ucrainei la Milano, Andrii Kartysh, pentru agenția de știri Adnkronos.

Pe rețelele de socializare apar condoleanțe familiei și un mesaj în care Ben este definit drept „eroul Ucrainei”. „Cel mai bun frate din lume, mi-e dor de tine”, a scris sora sa, Anna Victoria. „Te iubesc, vei fi mereu în gândurile mele, zâmbetul tău va fi în rugăciunile mele, frate Ben, erou al Ucrainei”, a scris unul dintre camarazii săi.

Totuși, pentru familia și prietenii lui Ben, ziua anunțului morții sale a însemnat ziua durerii, dar și a furiei. Sora sa, Anna Victoria, a răspuns ore la rând persoanelor care au comentat scriind diverse insulte pe contul de Facebook al fratelui ei sau chiar s-au bucurat de finalul său tragic.

„Ben a fost un suflet pur. El a ales să meargă în Ucraina pentru a ajuta oamenii și nu împins de idealuri politice”, a scris sora sa, răspunzând celor care îl acuză pe tânăr că este „un mercenar” sau „o victimă a propagandei NATO”.

Iar celor care îl condamnă că „el a vrut”, Anna Victoria le-a răspuns: „Nu este adevărat, el a vrut pace. Ne sacrificăm pentru ceea ce ne-am dori și regretăm să vedem oameni ignoranți și insensibili care scriu fără să știe nimic. El a fost fratele meu, singura persoană care a fost întotdeauna aproape de mine. În prima mea amintire este el”.

Există însă persoane care continuă să întrebe: „De ce te-ai dus să duci un război care nu este al tău?”. Încă o dată sora lui Ben își arată indignarea în fața acestor considerații: „Crezi că fratele meu mai îți poate răspunde?”

Tot online a intervenit și Mirjam, mama lui Ben, care momentan se află la Kiev împreună cu soțul ei, așteptând să obțină autorizațiile necesare pentru a vedea cadavrul fiului ei și a-l readuce înapoi în Italia.

„Spuneți ce credeți, dar respectați-mi durerea. Nimeni nu își permite să judece alegerea fiului meu. Pe lângă durerea pe care o trăim, nu pătați memoria unui băiat care a avut drept ideal libertatea!”, a postat Mirjam pe Facebook.

Ea a continuat: „Ben nu a acceptat invazia rusă a teritoriului unui popor suveran și a mers de bunăvoie să-și ajute frații. Și pentru că în fața lui Dumnezeu toți suntem frați”. Cu toate acestea, majoritatea mesajelor exprimă stima, afecțiunea și solidaritatea celor care îl definesc pe soldatul originar din provincia Varese „un erou” și „un exemplu pentru mulți”.

Prietenii care l-au cunoscut când a trăit în Italia sunt pe bună dreptate închiși în durerea lor. „Pot spune doar că Ben a fost un tip bun și un mare membru al echipei noastre” a fost singurul comentariu al lui Giuseppe Lombardo, președintele echipei „A-Team Tre Valli” din Cunardo (Varese).

Echipă sportivă de amatori pasionați de airsoft, înființată în 2007, pe care Ben a frecventat-o și a definit-o pe rețelele de socializare drept „cea mai bună echipă care există”. În memoria lui Ben, la biserica din localitatea sa de origine, Bedero Valcuvia, va fi organizată o liturghie.