Tânăr român cu o tumoare salvat de medici în Italia printr-o intervenție unică în lume: i-au înlocuit complet mandibula

Pentru prima oară în lume medicii italieni de la spitalul San Camillo-Forlanini din Roma au reușit să efectueze înlocuirea completă a mandibulei cu o proteză din titan. O premieră mondială care l-a avut ca pacient pe un tânăr român în vârstă de 20 de ani, cu o tumoare agresivă din cauza căreia nu mai putea mânca sau vorbi fără să aibă dureri insuportabile. Datorită protezei inovatoare, Ioan Cuc va putea reveni la o viață normală.

Conform Rai News intervenția este una istorică, pentru prima dată în lume medicii italieni au efectuat înlocuirea completă a mandibulei cu o proteză inovatoare din titan, care a redat tânărului de origine română o viață normală. „Mă simt mult mai bine acum, pot să mănânc singur mult mai ușor, iar când vorbesc nu mai am dureri”, a spus Ioan Cuc, tânărul român salvat de echipa condusă de medicul Bruno Pesuci, director al Secției Clinice de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului San Camillo-Forlanini.

Premieră mondială în lumea medicală medicii italieni au efectuat înlocuirea completă a mandibulei cu o proteză inovatoare din titan. Sursa: Rai News

Ioan Cuc locuiește în Italia de mai mulți ani și suferea de o boală rară numită displazie fibroasă, un neoplasm benign care s-a dovedit în cazul său extrem de agresiv. Boala este una foarte rară și determină dezvoltarea țesutului fibros anormal în locul osului normal. În timp, aceste „anomalii” cresc și se extind, slăbind țesutul osos din jur până se rupe sau se deformează. Pe parcursul bolii medicii au făcut mici rezecții pentru a încerca să oprească înaintarea neoplasmului, dar acesta a fost de neoprit.

Mâncatul și vorbitul deveniseră gesturi foarte dureroase pentru tânărul nostru conațional, care și-a petrecut o treime din viață cu această boală cruntă.

Operația a devenit necesară și Ioan avea nevoie de o înlocuire totală a maxilarului. Anterior s-au efectuat doar operații de înlocuire parțială. Datorită colaborării cu tehnicieni și ingineri specialiști, echipa de medici de la San Camillo-Forlanini a proiectat o mandibulă din titan, după modelul mandibulei lui Ioan, apoi l-au operat poziționând în interiorul protezei un transplant de os prelevat de la un picior, pentru a se putea face în viitor implanturi pentru dinți. Operația a durat 12 ore și s-a încheiat cu succes, o intervenție chirurgicală excepțională de reconstrucție facială care îi oferă tânărului român șansa unei vieți normale. Video aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Ioan Cuc, alături de echipa de medici de la San Camillo-Forlanini din Roma. Sursa: Rai News
Distribuie acest articol