Tânăr român de 14 ani mort în Italia de meningită. Măsuri de prevenire a răspândirii bolii în cadrul școlii frecventate de băiat

Caz de meningită care a provocat moartea unui băiat român în vârstă de 14 ani în Italia. Băiatul a murit miercuri, 25 octombrie, în jurul prânzului, la Spitalul de copii din Alessandria, provincia Piemonte, informează cotidianul La Stampa.

Sergiu Ciceu locuia în Cortazzone împreună cu familia sa de origine română și frecventa primul an de liceu la Institutul Ipsia „Pietro Andriano” din Castelnuovo Don Bosco.

Săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Sergiu s-a simțit foarte rău și părinții săi l-au însoțit la secția de prim ajutor a spitalului Cardinal Massaia din Asti. Având în vedere și considerată foarte gravă starea sa de sănătate, a fost transferat de urgență la Spitalul din Alessandria.

Rezultatele analizelor au confirmat faptul că tânărul adolescent român suferea de meningită dar nu era o formă contagioasă a bolii. În ciuda rezultatelor obținute în laborator, cele mai apropiate contacte, familiarii, colegii de clasă și profesorii institutului unde băiatul învăța, au fost supuși profilaxiei preventive. Ieri, miercuri, epilogul tragic cu moartea tânărului de numai 14 ani, Sergiu Ciceu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În aceste zile am trecut cu toții prin momente dificile. Familiile elevilor noștri erau foarte îngrijorate, pentru frica de a nu fi contaminate cu virusul meningitei. Acum, din nefericire, povestea s-a terminat în unul din cele mai grave moduri, cu pierderea elevului nostru. Întreaga instituție este alături de familia Ciceu” declară Silvio Manello, directorul liceului „Pietro Andriano” din Castelnuovo Don Bosco.

Ce este meningita. Simptome

Meningita este o inflamație a membranelor de protecție care învelesc creierul și măduva spinării, cunoscute sub denumirea colectivă de meninge. Inflamația poate fi provocată de infecția cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme, sau, în cazuri mai rare, de anumite medicamente. Meningita poate fi letală din cauza proximității inflamației față de creier și măduva spinării. În multe forme ale sale meningita este o boală contagioasă.

Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ: durere de cap și redoare (înțepenirea cefei) asociate cu febră, confuzie sau nivel scăzut de conștiență, vărsături și intoleranță la lumină (fotofobie) sau zgomot (fonofobie). De regulă, copiii prezintă numai simptome nespecifice, cum sunt iritabilitatea și somnolența. Prezența unei erupții cutanate poate indica o anumită cauză a meningitei; de exemplu, meningita cauzată de meningococ poate fi însoțită de o erupție cutanată caracteristică.