Italia: Tânăr român ucis de două ori. Mort în urma unei erori medicale, doctorul este găsit nevinovat

Un medic din Italia condamnat în primă instanță pentru moartea unui pacient român a fost găsit nevinovat în urma recursului făcut la Curtea de Casație.

Potrivit Procuraturii din Velletri (Lazio), cetățeanul român Valentin Daniel Marin, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis de două ori. Prima dată în seara zilei de 15 ianuarie 2011, când la Genzano a fost înjunghiat de un tânăr marocan, Hamza Herraz, condamnat definitiv pentru omor calificat la 12 ani de închisoare.

Valentin a fost ucis pentru a doua oară câteva ore mai târziu, de radiologul Spitalului San Giuseppe din Albano Laziale, unde fusese internat și unde Dr. Faruk C. nu și-ar fi dat seama că tânărul pacient avea o hemoragie internă gravă care la scurt timp i-a provocat decesul.

Abia ajuns la spitalul din Albano Laziale, tânărul român a fost supus unei radiografii în urma căreia medicul Farouk C. a susținut că nu existau leziuni sau hemoragii interne. Valentin Daniel Marin, internat inițial la Terapie Intensivă, a fost astfel transferat la secția de medicină generală, dar după câteva ore a murit.

Potrivit anchetatorilor, leziunea ventriculară suferită în urma înjunghierii, ar fi provocat o scurgere lentă de sânge care, după coagulare, a creat un tampon ce a afectat funcționarea inimii tânărului român. Leziunea care i-a provocat hemoragia internă și mai târziu, moartea, ar fi fost evidentă la radiografie. Dacă ar fi fost detectată la timp de radiolog, iar medicii supuneau imediat pacientul la o intervenție chirurgicală, poate viața acestuia ar fi putut fi salvată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Inițial, judecătorii italieni l-au condamnat în primă instanță pe medic, acuzat de omucidere, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și obligația de a plăti rudelor victimei o anumită sumă de bani pentru prejudiciul suferit. Cu toate acestea, Curtea de Casație a pus sub semnul întrebării această decizie anulând condamnarea radiologului din cauza prescripției intervenite și prin urmare a despăgubirii la care acesta fusese obligat prin decizia primului grad de judecată.

O altă secțiune a Curții de Apel va trebui să verifice acum existența legăturii de cauzalitate între conduita medicului radiolog Farouk C. și moartea românului Valentin Daniel Marin. Un alt proces, de această dată unul civil, în care familia unui tânăr român mort la numai 21 de ani așteaptă și speră de ani buni să se facă dreptate.