Tânără română din Italia în scaunul cu rotile: „Din fericire pentru mine am avut posibilitatea să plec din România”

O româncă din Italia, Roxana Dobrică, în vârstă de 35 de ani, care este nevoită în urma unui accident să își petreacă restul zilelor într-un scaun cu rotile, a postat recent pe profilul Facebook un articol publicat de Digi24 despre dificultatea pe care un bărbat cu dizabilități din Oradea o are atunci când intră și iese din blocul în care locuiește.

„Printr-o situație asemănătoare trec și eu când merg acasă, în România. Nu există o rampă la blocul unde locuiesc și dacă nu aș avea ajutor, nu aș putea ieși din apartament. Din fericire pentru mine am avut pe cine chema și tot din fericire am avut posibilitatea de a putea părăsi țara… ”, a scris Roxana exprimându-și dezamăgirea.

Articolul celor de la sursa citată se intitulează „Imaginile umilinței. Un bărbat în scaun cu rotile, obligat să se târască pentru a ajunge în casă” și a fost publicat cu doi ani în urmă. Problema este că nici până în ziua de astăzi situația nu s-a schimbat.

În articolul respectiv este prezentată dificultatea unui orădean în vârstă de 57 de ani, pe nume Nicolae Pîrvu, care se chinuie să coboare scările blocului, iar la final trage după el scaunul cu rotile. Lângă trepte se află o rampă, însă panta prea mare o face imposibil de folosit de către o persoană cu handicap.

„Problema cu ieșitul din bloc și întoarcerea în bloc a devenit foarte greoaie din cauza rampei care nu există de fapt, este o tentativă de rampă. Și atunci cobor de pe scaun, pe scări și mă târăsc sus-jos.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un vecin al bărbatului a declarat: „Îmi pare foarte rău pentru el, e vecinul nostru și îl vedem în fiecare zi cum se târăște pe aici pe scări. Primăria să-l ajute, să facă aici în față o rampă să se poată deplasa și el ca oamenii, nu să se târască pe scări.”

Astăzi, la doi ani după ce Digi24 a publicat articolul respectiv, Nicolae Pîrvu a scris pe profilul său de Facebook: „Au trecut  repede doi ani pentru unii… Nu și pentru mine. Am primit o mulțime de sfaturi și tot atâtea plimbări inutile de la primărie la Asociații etc. fără niciun rezultat pozitiv.”

Situația bărbatului român nu a trecut neobservată de Roxana, care se află de mulți ani în Italia și care a ținut să precizeze:

„Printr-o situație asemănătoare trec și eu când merg acasă, în România. Nu există o rampă la blocul unde locuiesc și dacă nu aș avea ajutor, nu aș putea ieși din apartament. S-a întâmplat de nenumărate ori să chem ajutoare pentru a mă putea deplasa. Din fericire pentru mine am avut pe cine chema și tot din fericire am avut posibilitatea de a putea părăsi țara… Dar, din păcate, sunt mulți oameni în România care nu au posibilitatea de a alege. Din păcate…”

Originară din Craiova, în anul 2009 Roxana a avut un accident de mașină în urma căruia a ajuns în scaunul cu rotile.

Roxana Dobrica. Foto: profilul Facebook

După ce a trecut printr-o mulțime de greutăți, tânăra română a decis să-și ia viața în propriile mâini. Este scriitoare, fotomodel, face handbike, un sport în care are mare succes și se implică în diverse activități sociale. Despre Roxana Dobrică puteți citi mai multe în articolul: Roxana Dobrică: „Abia sosită în Italia am trăit un iad. Astăzi, coșmarul meu l-am transformat într-un vis frumos”.