Tânără româncă fără antebrațul stâng, ajutată de o asociație din Italia să-și trăiască viața în mod normal

Ștefania Nacu este o româncă în vârstă de 17 ani, născută fără antebrațul stâng. Datorită sprijinului asociației italiene „Alex Zanardi Bimbi in Gamba”, tânăra a avut posibilitatea să-și urmeze visele și a devenit campioană Para Taekwondo. „Sunt foarte mulțumită de protezele mele și nu mă simt deloc diferită de cei din jurul meu”, a mărturisit Ștefania conform publicației Redattore Sociale.

Ștefania este din județul Constanța și în prezent frecventează cursurile clasei a XI-a, la un liceu cu profilul informatică. S-a născut fără antebrațul stâng și începând de la vârsta de 4 anișori a fost ajutată în mod gratuit de Asociația italiană „Alex Zanardi Bimbi in Gamba Odv” din Budrio (Emilia Romagna) cu protezele de care a avut nevoie.

Asociația respectivă, fondată de Alex Zanardi, pilot de curse auto care a evoluat în Campionatul Mondial de Formula 1 și care în anul 2001 a avut un accident în urma căruia și-a pierdut ambele picioare, face proteze pentru copiii care au suferit amputații și care nu pot avea acces la asistență medicală.

Ștefania avea aproximativ 4 anișori când a intrat în contact cu asociația și va avea acces până la vârsta majoratului la protezele puse la dispoziție de asociația lui Alex Zanardi. De-a lungul timpului, ori de câte ori a avut nevoie proteza i-a fost schimbată.

„Sunt foarte mulțumită de proteza mea. O port la școală, în aer liber, cu prietenii și nu mă simt deloc diferită de cei din jurul meu. Așa a fost mereu pentru mine” – a spus tânăra. „Mă simt o fată normală și asta cu siguranță mi-a facilitat viața socială și relația cu prietenii. Datorită Asociației „Bimbi in Gamba” am putut să mă împrietenesc cu mulți alți copii cu aceleași probleme ca și mine și mă bucur să fiu un exemplu pentru ei pentru că știu foarte bine cu ce se confruntă”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În copilărie, Ștefania s-a îndrăgostit de Taekwondo (artă marțială coreeană), sport pe care îl practică de la 11 ani. Antrenamentele grele și numeroasele provocări au devenit pentru ea o adevărată rutină. După multe alte concursuri, în 2021 a participat, alături de naționala României, la Campionatele Mondiale de Para Taekwondo din Turcia, fiind cea mai tânără participantă din categoria ei.

Cum a ajuns să facă acest sport a povestit mama sa, Mihaela Nacu, conform publicației Ziua de Constanța:

„Lucram la acoperişul casei şi am găsit-o acolo pe Ştefania. Era mică şi neastâmpărată. Am zis că, dacă tot e «băieţoi» şi dacă tot n-are stare, să o dau la un sport, să-şi consume energia. Nu ştiam de Taekwondo, dar am văzut mai mulţi copii că se duceau la Căminul Cultural din localitate la antrenament. De ceva timp, ea tot spunea «Dă-mă şi pe mine la karate!», dar eu ezitam, gândindu-mă mereu la problema ei cu mânuţa. A venit însă episodul cu acoperişul. Văzând-o cocoţată acolo, m-am cam supărat şi nu ştiam cum să reacţionez, să nu se sperie şi să cadă de pe casă. Însă m-am decis să o dau la sport şi, în aceeaşi zi, am şi dus-o la antrenament. Iar de atunci face Taekwondo WTF.”

În prezent, Ștefania are o nouă proteză estetică transradială cu priză din rășină și mănușă cosmetică din silicon care a fost personalizată cu un tatuaj: „Din păcate nu pot purta proteza în timpul antrenamentelor și competițiilor și e mare păcat pentru că noua mea proteză este personalizată cu un tatuaj! Și pot doar să mulțumesc celor de la Bimbi in Gamba pentru acest cadou”.

„Ne-am şi întâlnit cu Alex Zanardi în Italia. Visul Ştefaniei e să se întâlnească cu Zanardi în competiţiile paralimpicilor. El a câştigat cinci medalii de aur anul trecut la paralimpici. La clinica din Italia vin copii din toată Europa. Cum am fost ajutată, la rândul meu am ajutat şi eu pe alţii să ajungă acolo cu copiii pentru proteze”, a mai spus mama Ştefaniei Nacu.

„Proiectul Bimbingamba a fost una dintre primele inițiative dezvoltate de Alex Zanardi după accidentul de mașină din 2001. Și este un proiect care întruchipează pe deplin caracterul lui Alex: tenace, combativ, înclinat spre noi orizonturi. Încercăm de 15 ani să ajutăm cât mai mulți copii, lucrând în fiecare zi pentru a găsi resurse utile pentru a sprijini acești pacienți tineri. O mulțumire plină de respect adresăm tuturor donatorilor noștri, partenerilor care ne susțin și celor care doresc să ne susțină pe viitor pentru a da o viață nouă acestui frumos proiect”, a transmis Andrea Ferri, președintele Asociației Alex Zanardi Bimbi in Gamba Odv.