Taranto – un grup de muncitori români exploatați în condiții inumane și fără plată timp de trei luni

Sclavi și prizonieri pe terenurile agricole din Ginosa.

Astfel începe știrea prezentată de ziarul online Puglia Live care anunță pentru luni, 20 februarie, 2017, o conferință de presă a sindicatelor FLAI (Federazione Lavoratori AgroIndustria) și CGIL (Confederazione Generale Italiana del Lavoro) ce se va ține în via Dionisio din Taranto, la Camera de Muncă.

Conferința va avea ca subiect denunțul făcut de un grup de muncitori români cu privire la condițiile inumane în care au fost obligați să trăiască și să muncească timp de trei luni, pe terenurile agricole din localitatea Ginosa, provincia Taranto, fără a fi plătiți.

„Sclavie” și „cruzime inumană” sunt cuvintele pe care grupul de muncitori le-au folosit pentru a defini condițiile de trai și de muncă în tot acest timp, aceștia fiind nevoiți să locuiască într-o baracă fără apă, servicii igienice și fără posibilitatea de a telefona sau comunica în afara zonei.

Deși nu s-a specificat numărul total al muncitorilor, printre cei care au făcut denunțul se află și două femei, relatează  Puglia Live. Acest grup de muncitori s-a revoltat împotriva „caporalului” care i-a adus la muncă acolo, cerând să fie plătiți și să li se ofere condiții decente de trai, însă, acesta i-a fugărit și abandonat în autogara Porta Napoli din Taranto.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Muncitorii români se află acum într-o structură protejată care aparține FLAI, în așteptarea unei anchete din partea carabinierilor. Conform conaționalilor noștri care au făcut denunțul, la locul unde aceștia au fost exploatați timp de trei luni este posibil să mai fie și alți muncitori români care au fost aduși în Italia printr-o societate care se ocupă cu recrutarea forței de muncă din România pentru muncă în agricultură, în Italia.

Între timp, ziarul La Repubblica anunță astăzi denunțarea a trei cetățeni români de către carabinieri, în Marina di Ginosa, fracțiune a localității Ginosa. Cei trei români, relatează carabinierii, au fost denunțați în urma unei anchete care avea ca scop lupta împotriva exploatării muncitorilor și a muncii la negru.

Cei trei bărbați denunțați au fost opriți de carabinieri în timp ce transportau cu două furgoane 15 muncitori, toți de cetățenie română, cu scopul de a-i exploata la munci agricole. Doi dintre bărbații denunțați se ocupau cu transportul lucrătorilor și erau la volanul furgoanelor, iar cel de-al treilea, care era pasager într-unul din autovehicule, s-a dovedit a fi „caporalul” care recruta muncitorii.

Cele două mașini folosite pentru a transporta muncitorii au fost puse sub sechestru iar ancheta continuă pentru a descoperi care sunt societățile pentru care erau recrutați muncitorii și în ce mod au fost angajați aceștia.

Vă vom ține la curent cu noi detalii în zilele următoare.

Distribuie acest articol