Un tată din Italia i-a donat fiului său de 5 ani o bucată de plămân pentru a-i salva viața

Un băiețel italian de numai 5 ani a primit marți, 17 ianuarie, o nouă șansă la viață după ce a primit o porțiune din lobul pulmonar al tatălui său, pentru a-i trata o boală rară de care suferă încă de la naștere. Operația a fost efectuată în spitalul ASST Papa Ioan al XXIII-lea din Bergamo și este o operație rară, cu foarte puține precedente la nivel european, deoarece atât donatorul, cât și pacientul sunt persoane în viață.

Deși prognosticul pacientului și donatorului este în prezent rezervat, medicii sunt încrezători în succesul acestei rare operații chirurgicale, transmite AGI.

Potrivit presei italiene, acesta a fost primul transplant pulmonar efectuat în Italia de la un donator viu, intervenție chirurgicală îndrumată și coordonată de doctorul Michele Colledan, director al Departamentului de insuficiență de organ și transplanturi și al Unității de Chirurgie Generală 3 – transplanturi abdominale a ASST Papa Ioan al XXIII-lea, medic chirurg care a efectuat și transplantul copilului.

După ce anterior i-a donat și măduvă fiului său pentru a trata afecțiunea de care suferă, tatăl donator a ales să doneze și o parte din plămânul său pentru a-i salva viața. Acest gen de operație este extrem de rar, cu foarte puține precedente la nivel european.

Operația de prelevare dublă și transplant a necesitat utilizarea a două săli chirurgicale adiacente, care funcționau în paralel. Întreaga procedură în sala de operație a durat 11 ore.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cele două echipe de chirurgi au fost asistate de personalul tehnic și medical al secțiilor Anestezie și Resuscitare, adică un total de câteva zeci de lucrători sanitari implicați.

În timp ce donatorul suferea extirparea unei părți din lobul pulmonar, faza de pregătire a primitorului deja începea în camera alăturată. Prelevarea efectuată lobului pulmonar drept de la tatăl donator a fost efectuată de doctorul Alessandro Lucianetti, director al secției Chirurgie Generală 1 – abdominal toracică.

Anesteziștii cardiaci de terapie intensivă, chirurgii cardiaci pediatrici și perfuzioniștii au pregătit susținerea funcției cardiovasculare cu ECMO (oxigenarea extracorporală cu membrană), un aparat la cel mai înalt nivel de susținere a vieții pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă sau respiratorie.

Studiul și managementul pacienților înainte și după operație au fost monitorizate de echipele de Pediatrie, Pneumologie, Terapie Intensivă Pediatrică și Terapie Intensivă pentru Adulți. Centrul Național de Transplant a acordat autorizația specială spitalului din Bergamo pentru a efectua această operație.

Conform unei note explicative a spitalului din Bergamo, copilul suferă de talasemie sau anemie mediteraneană, o boală rară a sângelui care a necesitat un transplant de măduvă osoasă, efectuat anterior într-un spital italian din altă regiune.

Totuși, donarea de măduvă de la tată, cu „transferul” consecvent al sistemului imunitar al părintelui către copil, a generat așa-numita boală „grefă versus gazda afectată” (Graft versus Host Disease, GvHD), o complicație gravă observată la pacienții supuși unui transplant alogen.

Este o reacție imună complexă, în care celulele transplantate de la donator „atacă” organele și țesuturile primitorului, deoarece noul sistem imunitar nu le recunoaște ca fiind proprii. Această formă de respingere i-a provocat copilului leziuni extrem de grave și ireversibile ale funcției pulmonare, ceea ce a necesitat efectuarea acestui transplant pulmonar în Bergamo.

Tatăl și fiul au rămas internați în spitalul din Bergamo și prognosticul lor este încă rezervat. Medicii sunt însă încrezători în evoluția postoperatorie, deoarece în acest caz riscul de respingere – deosebit de mare pentru transplantul pulmonar cadaveric – este foarte scăzut atunci când sistemul imunitar „recunoaște” noul organ ca fiind al său.

Acesta a fost principalul motiv pentru care, atunci când un spital din afara regiunii Lombardia i-a solicitat ASST Papa Ioan al XXIII-lea disponibilitatea de a accepta micuțul pacient pentru un transplant pulmonar.

Cu o experiență de 40 de ani în domeniul transplanturilor și al chirurgiei majore, medicii din Bergamo au propus familiei copilului varianta unui transplant efectuat de la un donator viu, respectiv tatăl micuțului.

Doctorul Colledan, autorul transplantului, a precizat: „Raritatea extremă a acestor cazuri și limitările tehnice ale transplantului viu, în cazul plămânului, nu fac din acesta o opțiune terapeutică ușor de aplicat.

„Din acest motiv, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în cazul altor organisme, de obicei nu este considerată o opțiune pentru toată lumea, capabilă să contribuie efectiv la reducerea listelor de așteptare.

„Cu toate acestea, intervenția marchează un pas important pentru spitalul nostru într-un parcurs de creștere de aproape 40 de ani de activitate de transplant”.

Donarea plămânilor de la persoane în viață este o opțiune posibilă, dar până acum efectuată doar în cazuri rare și în foarte puține țări ale lumii, în special în Japonia și America de Nord, datorită procedurilor sale extrem de complexe.

În Europa, aceste intervenții chirurgicale sunt foarte puține. Un astfel de transplant a fost raportat în Germania în 2012. Baza de date EuroTransplant, care ține evidența intervențiilor chirurgicale în Europa Centrală, înregistrează doar două cazuri în ultimii zece ani.

Maria Beatrice Stasi, director general al ASST Papa Ioan al XXIII-lea a declarat: „Aprecierea se îndreaptă către întreg personalul care a gestionat dubla intervenție. Astfel de cazuri clinice complexe și delicate sunt posibile datorită unui efort organizatoric extraordinar.

„Câteva zeci de profesioniști, fiecare în rolul său, au contribuit în toate fazele, în secții, în sălile chirurgicale, în laboratoare, în cabinete și în cabinetele personalului tehnic și administrativ.

„Datorită acestui efort în echipă, spitalul nostru, o mare companie publică, atinge și menține standarde clinice de ultimă generație, nu doar la nivel național”.