Tată român amendat în Italia, circula cu numere românești. Era venit pentru a-și trata copilul de leucemie

Un tată român, rezident în Italia, a fost amendat în luna februarie a acestui an pentru că a fost găsit la volanul unui autoturism înmatriculat în România. Pe lângă plata amenzii, i-a fost sechestrată și mașina pe care abia în luna august a reușit să o recupereze, cu ajutorul unui avocat. Bărbatul era în Italia pentru a-și trata băiețelul bolnav de leucemie, relatează La Provincia Pavese.

O poveste incredibilă, o problemă care s-a adăugat durerii acestor părinți care erau nevoiți să vină periodic la spitalul Policlinico San Matteo din Pavia, unde copilul lor în vârstă de 7 ani era tratat de o boală gravă. Pentru a fi primit și a beneficia de tratament la spitalul respectiv, tatăl său a fost nevoit să obțină rezidența în Italia.

Ceea ce nu a știut conaționalul nostru este faptul că nu avea voie, conform legii, să conducă o mașină înmatriculată în România, dacă era rezident de mai mult de 60 de zile în Italia.

Era în dimineața zilei de 23 februarie când tatăl a luat mașina Fiat, înmatriculată pe numele soției, și a plecat să cumpere medicamente pentru fiul său. Dar acea scurtă călătorie s-a transformat într-un coșmar, după un control al poliției locale. Mai întâi bărbatul a primit o amendă de aproape 500 de euro, apoi i s-a reținut certificatul de înmatriculare, cu sechestru pe mașină.

Bărbatul s-a străduit să înțeleagă motivul sancțiunii și a încercat să explice că a venit din România, cu mașina, pentru a-și trata copilul. Dar agentul de poliție nu l-a ascultat nicicum, el i-a înmânat o copie a raportului cu o amendă de 711 euro (tatăl a plătit-o în termen de 5 zile pentru a beneficia de reducerea de 30%, plătind astfel numai 497,70 euro) și retragerea certificatului de înmatriculare, cu sechestrarea autovehiculului. Paradoxul este că, dacă ar fi condus soția lui, toate acestea nu s-ar fi întâmplat, deoarece ea nu era rezidentă în Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Părinții și copilul au fost nevoiți să se întoarcă în țară cu avionul. Doar 6 luni mai târziu, în august, au reușit să recupereze mașina din Italia, cu ajutorul unui avocat.

Începând cu luna ianuarie a anului 2019, șoferii care au rezidenţa în Italia pentru o perioadă mai mare de 60 de zile au interdicţie de a circula cu vehicule înmatriculate în străinătate.

Cei care încalcă această prevedere riscă:

  • o amendă cuprinsă între un minim de 712 și un maxim de 2.848 Euro;
  • sechestrarea vehiculului;
  • obligația de a reînmatricula vehiculul în Italia în termen de 180 de zile sau, la alegerea persoanei interesate, conducerea mijlocului în afara graniței și radierea acestuia; în caz de nerespectare a acestei obligații, vehiculul este confiscat definitiv.

Această prevedere se aplică pentru toți conducătorii vehiculelor care se află la volan în momentul controlului, adică nu trebuie să fie vorba de proprietarul vehiculului sau titularul altor drepturi juridice asupra vehiculului, sancţiunile aplicându-se și șoferilor ocazionali.

Sunt exceptate următoarele situații:

  • persoana rezidentă în Italia pentru o perioadă mai mare de 60 de zile care utilizează vehiculul în baza unui contract de leasing sau de închiriere fără șofer, prin care proprietarul sau locatorul este o societate constituită într-un alt stat din UE și fără sediu secundar sau sediu efectiv în Italia;
  • persoana rezidentă în Italia pentru o perioadă mai mare de 60 de zile care utilizează în comodat un vehicul pus la dispoziție de o societate constituită într-un alt stat UE și care are legături cu această societate (contract de muncă sau de colaborare).
@rotalianul