Tatăl român a 13 copii care primeau alocații din străinătate, obligat să returneze 241.000 de euro. Acuzat de fraudă

Un caz de fraudă cu alocatiile familiale a fost dezvăluit în Belgia, mai exact în Wallonia, unde doi soți români sunt acuzați că au perceput ilegal suma de 241.000 euro în perioada octombrie 2015 – septembrie 2021.

Daniel L., în vârstă de 48 de ani, și soția sa, Estera, 46 de ani, ambii părinți a treisprezece copii, sunt în centrul acestui caz juridic, în care instituția belgiană ce supraveghează acordarea acestor alocații și auditorul de muncă i-au urmărit pe plan penal, relatează ziarul L’Avenir.

- Continuarea după publicitate -

Conform acuzațiilor, familia, care a contat și pe amabilitatea unor rude și a doi nepoți rezidenți în Wavre, Belgia, nu a putut dovedi în mod concret că Daniel, în calitate de constructor independent, trăia efectiv în această țară.

Chiar dacă s-a înregistrat ca lucrător independent în 2015 și a cerut dreptul de a primi alocații din Belgia pentru cei treisprezece copii care locuiesc în România, mai multe indicii pun sub semnul întrebării veridicitatea rezidenței sale.

De exemplu, s-a constatat că Daniel L. nu vorbește franceza și nu deține nici un telefon și nici o mașină în Belgia.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, în timpul celor două vizite domiciliare efectuate în Wavre, în mai 2020 și septembrie 2021, anchetatorii nu au găsit nicio fotografie sau obiect personal care să-i aparțină românului, iar persoana care l-ar fi găzduit a dat declarații contradictorii cu privire la camera în care acesta ar fi locuit.

Totodată, o analiză detaliată a conturilor bancare din Belgia nu a relevat nicio cheltuială sau retragere de bani pentru viața de zi cu zi în această țară.

Cu toate că a emis câteva facturi pentru două companii, niciunul dintre manageri nu l-a recunoscut în fotografii, deși au identificat doi nepoți de-ai săi – Daniel, 31 de ani și Adrian, 29 ani.

Inspectorul Renaud Dethy a solicitat aplicarea unei amenzi și a depus un rechizitoriu de confiscare care vizează suma menționată anterior.

Avocata familiei de români, în schimb, a făcut referire la datele vizitelor la domiciliu, „în plină pandemie și carantină”. Cu o zi înaintea celei de-a doua vizite, a precizat avocata, Daniel se întorsese în România pentru începutul anului școlar al copiilor săi. Ea a pledat astfel pentru achitarea celor doi soți.

- Continuarea după publicitate -

Deși tribunalul a fost de acord să o achite pe mama copiilor, Estera, și pe toți ceilalți inculpați, deoarece nu existau dovezi că aceștia ar fi știut despre această fraudă, Daniel L. a primit o amendă de 16.000 euro cu suspendare, cu obligația însă de a returna cei 241.000 euro solicitați de către casa de alocații din Wallonia.