Tatăl român a 13 copii care primeau alocații din străinătate, obligat să returneze 241.000 de euro. Acuzat de fraudă

Un caz de fraudă cu alocatiile familiale a fost dezvăluit în Belgia, mai exact în Wallonia, unde doi soți români sunt acuzați că au perceput ilegal suma de 241.000 euro în perioada octombrie 2015 – septembrie 2021.

Daniel L., în vârstă de 48 de ani, și soția sa, Estera, 46 de ani, ambii părinți a treisprezece copii, sunt în centrul acestui caz juridic, în care instituția belgiană ce supraveghează acordarea acestor alocații și auditorul de muncă i-au urmărit pe plan penal, relatează ziarul L’Avenir.

Conform acuzațiilor, familia, care a contat și pe amabilitatea unor rude și a doi nepoți rezidenți în Wavre, Belgia, nu a putut dovedi în mod concret că Daniel, în calitate de constructor independent, trăia efectiv în această țară.

Chiar dacă s-a înregistrat ca lucrător independent în 2015 și a cerut dreptul de a primi alocații din Belgia pentru cei treisprezece copii care locuiesc în România, mai multe indicii pun sub semnul întrebării veridicitatea rezidenței sale.

De exemplu, s-a constatat că Daniel L. nu vorbește franceza și nu deține nici un telefon și nici o mașină în Belgia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, în timpul celor două vizite domiciliare efectuate în Wavre, în mai 2020 și septembrie 2021, anchetatorii nu au găsit nicio fotografie sau obiect personal care să-i aparțină românului, iar persoana care l-ar fi găzduit a dat declarații contradictorii cu privire la camera în care acesta ar fi locuit.

Totodată, o analiză detaliată a conturilor bancare din Belgia nu a relevat nicio cheltuială sau retragere de bani pentru viața de zi cu zi în această țară.

Cu toate că a emis câteva facturi pentru două companii, niciunul dintre manageri nu l-a recunoscut în fotografii, deși au identificat doi nepoți de-ai săi – Daniel, 31 de ani și Adrian, 29 ani.

Inspectorul Renaud Dethy a solicitat aplicarea unei amenzi și a depus un rechizitoriu de confiscare care vizează suma menționată anterior.

Avocata familiei de români, în schimb, a făcut referire la datele vizitelor la domiciliu, „în plină pandemie și carantină”. Cu o zi înaintea celei de-a doua vizite, a precizat avocata, Daniel se întorsese în România pentru începutul anului școlar al copiilor săi. Ea a pledat astfel pentru achitarea celor doi soți.

Deși tribunalul a fost de acord să o achite pe mama copiilor, Estera, și pe toți ceilalți inculpați, deoarece nu existau dovezi că aceștia ar fi știut despre această fraudă, Daniel L. a primit o amendă de 16.000 euro cu suspendare, cu obligația însă de a returna cei 241.000 euro solicitați de către casa de alocații din Wallonia.

Distribuie acest articol