Teodora Lazăr, studentă la Cambridge, în Marea Britanie: Viitorul meu va fi acasă, în România

Este româncă, tânără, frumoasă și mai ales inteligentă. Teodora Alexandra Lazăr are 22 de ani și a absolvit Liceul de Arte din Baia Mare ca șefă de promoție, iar în prezent studiază în Marea Britanie, la University of Cambridge, unde urmează un curs de master în studiile patrimoniului. În anul 2019 a absolvit facultatea de History of Art with Material Studies la University College London fiind premiată cu distincția First Class Honours. „Viitorul meu va fi însă acasă, în România!”, ne-a mărturisit Teodora.

„Având oportunitatea să învăț la această prestigioasă instituție academică despre teorii și bune practici din domeniul patrimoniului cultural mondial, am ales să continui cercetarea patrimoniului cultural românesc, conștientă fiind de importanța acestuia și de necesitatea unei abordări comparative, în context european”, este de părere Teodora Alexandra Lazăr.

Teodora Alexandra Lazăr. Foto: profilul Facebook

Tânăra studentă crede cu tărie că arta ar trebui să faciliteze comunicarea între comunități

În paralel cu studiul pentru facultate, Teodora Lazăr a obținut o bursă integrală de cercetare și leadership din partea fundației Laidlaw. Astfel, a participat la două proiecte de cercetare, alături de UCL Institute for Global Prosperity și Studio Wayne McGregor, cercetarea sa contribuind la crearea de parteneriate între organizații culturale din Estul Londrei și comunitatea locală. Întrucât a făcut descoperiri în ceea ce înseamnă Human-Centred Design și regenerarea urbană prin cultură, rezultatele cercetării ei au fost publicate în ebook-ul ‘Human-Centred Design in Place-Based Arts’, scris împreună cu Dr. Konrad Miciukiewic, dar și prezentate la conferințe în Spania și Turcia.

Teodora a plecat în Marea Britanie cu scopul de a studia și a se perfecționa

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Integrarea nu a fost ușoară, dar la Universitate am întâlnit și foarte mulți colegi români care m-au ajutat să depășesc perioada de început, de acomodare. Nu mi-a fost niciodată rușine că sunt româncă, nu m-am simțit nici într-un moment mai prejos de cineva, pentru mine este chiar o mândrie și o afișez de câte ori pot prin vorbă, port, prin orice mijloc de comunicare. În mediul academic nu există prejudecăți la adresa românilor, dimpotrivă, România este privită ca o țară cu mari oportunități, mai ales că eu studiez cultură, patrimoniu, țara noastră are foarte multe de oferit în acest sens.

Ambele mele lucrări, și cea de licență, și cea de disertație, au ca subiect o tematică din România, consider că astfel contribui la promovarea țării noastre, a culturii sale în general. Coordonată de Dr. Hanna Hölling, lucrarea mea de licență abordează subiectul patrimoniului cultural imaterial, bazându-se pe studiul aprofundat al ceramicii de Horezu, element inclus de România pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, în 2012. Mă simt norocoasă că am avut privilegiul de a studia istoria artei într-unul dintre cele mai dezvoltate centre culturale europene, însă sunt bucuroasă că am reușit să aplic aceste cunoștințe pentru a cerceta subiecte legate de arta, cultura și patrimoniul românesc.

În vara trecută am participat în România la programului de internship organizat de Guvernul României în perioada iulie-septembrie 2019 și am lucrat la Institutul Național al Patrimoniului. A fost o plăcere pentru mine să descopăr că țara noastră merge către o direcție din ce în ce mai bună, că există locuri de muncă pentru tineri ca mine și că poate într-o zi voi putea visa la un viitor în România. Consider însă că este necesar pentru mine deocamdată să rămân în străinătate pentru a mă perfecționa și câștiga o experiență cât mai vastă, pe care apoi să o pun la dispoziția țării noastre.

A fost o investiție foarte mare să studiez în Marea Britanie, chiar dacă am primit mai multe burse a reprezentat o investiție și din partea familiei mele, iar un loc de muncă acolo m-ar ajuta să recuperez mai repede sacrificiul pe care părinții mei l-au făcut susținându-mă din punct de vedere financiar în acest demers al meu. Probabil mă voi înscrie și la un doctorat, care va dura în jur de trei, patru ani, dar întotdeauna când îmi imaginez viitorul meu, știu că va fi acasă, în România.”

Teodora Alexandra Lazăr. Foto: profilul Facebook

Comparații între sistemul de învățământ românesc și cel din Marea Britanie

„Din ce observ la colegii mei din Marea Britanie, pot spune că studiile lor de la liceu, de exemplu, au fost axate pe ceva specific. Ei au studiat în jur de trei, patru materii pe care le știu foarte bine, în timp ce la noi nu avem oportunitatea să ne alegem materiile, ci ne sunt impuse. Examenul de bacalaureat de la noi este axat oarecum pe cultura generală și nu una specifică, așa cum este în Marea Britanie. Pe de altă parte, intrând în contact cu mai multe materii, mai mulți profesori și moduri diverse de a preda, de a studia și a transmite informațiile, am descoperit ceea ce mă fascina și mi-am dorit în cele din urmă să studiez, deci poate fi și un beneficiu. Vocația este foarte importantă în ceea ce ți-ai propus să faci și niciodată nu este prea târziu să ți-o descoperi.”

Contribuția tinerilor români la promovarea și dezvoltarea țării noastre

„Din nefericire, nu cred că în viitorul apropiat va fi o întoarcere numeroasă a românilor din străinătate astfel încât să se observe schimbări majore în țara noastră în urma unui fenomen de acest gen, dar tinerii ar putea face mult ca lucrurile să meargă spre bine în țara noastră. Sfatul meu pentru cei care studiază sau lucrează peste hotare este să nu uite de țară, pentru că este atât de ușor să te pierzi în lume, să te lași influențat de ideologii, de mentalități și culturi noi, dar nu trebuie să uităm nicio clipă că suntem români, trebuie să fim mândri întotdeauna de asta și să ne facem cunoscute valorile naționale.”

Teodora Alexandra Lazăr. Foto: profilul Facebook

La recenta Gală a Studenților Români din Străinătate care premiază, pe baza unei competiții deschise, meritele studenților români de pretutindeni, Teodora Alexandra Lazăr a fost premiată cu mențiune la categoria „Europa master”.

Distribuie acest articol