Reguli noi la intrarea în România începând cu 12 februarie: test Covid negativ și carantină pentru cine se întoarce din țările de pe lista galbenă

Reamintim că începând de mâine, vineri, 12 februarie, intră în vigoare măsura Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), din Hotărârea nr. 6 din 04.02.2021, care prevede: persoanele care sosesc în România din țările cu risc epidemiologic ridicat, printre care și Italia, vor fi obligate să prezinte un test COVID cu rezultat negativ la intrarea în țara noastră. Pe lângă aceasta, se impune și măsura izolării la domiciliu.

„La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară”, se arată în textul hotărârii.

Printre cei care nu vor fi obligați să prezinte un test covid negativ se numără:

Copiii sub 3 ani, persoanele care au primit de cel puțin zece zile a doua doză de vaccin, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone ș.a.

În ce privește carantina, se vor aplica următoarele reguli:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele care stau cel mult 3 zile (72 de ore) nu vor sta în carantină dacă prezintă un test negativ pentru Sars-CoV-2, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în România.

Persoanele care stau pentru o perioadă mai lungă în România, intră în carantină (la domiciliu/adresa declarată) pentru o perioadă de 14 zile, dar au posibilitatea de a ieși din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru Sars-CoV-2 în a 8-a zi, cu rezultat negativ și nu prezintă simptomele specifice Covid-19.

Poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România statele aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), ș.a.m.d.

Nu fac carantină:

Persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

Lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 6 din 04.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență o puteți consulta aici: https://www.rotalianul.com/persoanele-care-sosesc-in-romania-din-tarile-de-pe-lista-galbena-obligate-sa-prezinte-test-covid-negativ/