Test de limba italiană: articolul hotărât.

Rotalianul – Revista românului din Italia, vă propune o serie de exerciții de limba italiană prin care ne putem testa sau îmbunătăți scrierea și vorbirea în această limbă. Aceste teste sunt preluate de pe site-urile de specialitate din Italia.

Articolul hotărât este partea de vorbire flexibilă (în gen si număr) care însoţeşte substantivul sau alte părţi de vorbire, arătând în mod precis/hotărât obiectul denumit.

Spre deosebire de limba română unde articolul hotarât este aşezat la sfarsitul cuvantului (casa, copilul, baieţii etc), în limba italiană articolul hotarât stă în faţa cuvântului: la casa, il bambino, i ragazzi etc.

Folosirea articolului hotărât în limba italiană depinde de prima literă (grup de litere) a cuvântului pe care îl însoţeşte.

Astfel, dacă substantivul este masculin:

  • va avea articolul „il” la singular si „i” la plural dacă începe cu consoană

  • va avea articolul „lo” la singular si „gli” la plural dacă începe cu: s+consoană, x, y, z, gn, pn, ps sau i+vocală

  • va avea articolul „l’” la singular şi „gli” la plural dacă începe cu vocală sau h

Dacă substantivul este feminin:

  • va avea articolul „la” dacă începe cu consoană, semivocală sau h si „ l’ ” dacă începe cu vocală iar la plural va avea articolul „le” pentru ambele variante.

Mai jos, vă prezentăm un scurt test de limba italiană cu privire la articolul hotărât. Țineți cont că, pentru a putea vedea rezultatele, trebuie să vă asigurați că ați ales un răspuns pentru fiecare întrebare.

Vă recomandăm, de asemenea, dacă nu l-ați făcut încă, și testul cu privire la articolul nehotărât în limba italiană, de aici.