Test de limba italiană: articolul nehotărât.

Rotalianul – Revista românului din Italia, vă propune o serie de exerciții de limba italiană prin care ne putem testa sau îmbunătăți scrierea și vorbirea în această limbă. Aceste teste sunt preluate de pe site-urile de specialitate din Italia.

Articolul nehotărât este partea de vorbire flexibilă (în gen si număr) care insoţeşte substantivul sau alte părţi de vorbire, arătând obiectul denumit fără a-l determina precis (o casă, un copil, nişte baieţi).

Ca şi articolul hotărât, în limba italiană articolul nehotărât este aşezat în faţa cuvântului pe care îl însoţeşte: una casa, un bambino.

Regulile de folosire a articolului nehotărât:

ARTICOLUL NEHOTĂRÂT

Cuvinte care încep cu:

SINGULAR

exemple

MASCULIN

consoană, vocală, h

un

un cane, un nome, un quaderno, un albero,un hobby

s+cons., x, y, z, gn, pn, ps, i+vocală uno

uno studente, uno zio, uno gnocco, uno yogurt, uno psicologo, uno pneumatico, uno xilofono, uno iunior, uno zingaro,

FEMININ

consoană, h una

una casa, una giornata, una porta, una hall

vocală un’

un’isola

*PLURAL: prepoziţia „di” + articolul hotărât (conform regulilor de folosire)

*Articolul nehotărât nu are formă de plural, de aceea pentru exprimarea pluralului se foloseşte articolul partitiv (prepoziţia di+articolul hotărât):

dei ragazzi=nişte băieţi.

Pentru a înţelege mecanismul de formare a articolului partitiv trebuie studiată mai întâi modalitatea de formare a prepoziţiilor articulate.

Vă recomandăm, de asemenea, dacă nu l-ați făcut încă, și testul cu privire la articolul hotărât în limba italiană, de aici.